Victor Conte:
Ne odlučujte dok ne kažem što znamOvo je poručio Rojtersu osnivač laboratorije BALCO u San Francisku, koja je proizvodila nedozvoljene supstance i iz koje se snabdijevala i Merion DžonsOsnivač laboratorije BALCO,
Viktor Konte, obećao je u ponedjeljak da će predsjedniku Svjetske antidoping agencije (WADA),
Diku Paundu (koji je na toj funkciji do kraja ove godine) saopštiti imena olimpijskih sportista koji su bili klijenti ove fabrike nedozvoljenih sredstava.
Laboratorija BALCO iz San Franciska zatvorena je, nakon što je utvrđeno da je bila značajan proizvođač doping sredstava, od kojeg su se snabdijevali neki vrhunski sportisti, među kojima i američka sprinterka
Merion Džons. Međunarodni olimpijski komitet odložio je odluku o sudbini njenih pet medalja koje je morala da vrati MOK-u nakon što je priznala da je u Sidneju 2000, kada je osvojila medalje, koristila nedozvoljena sredstva.
Ona je bila jedan od najpoznatijih sportista koji su koristili hemijska sredstva pomenute laboratorije, sa američkim bejzbol igračem
Berijem Bondsom.
“Veoma je važno da ono što imam, kažem prije ikakve odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta”, kazao je Konte Rojtersu.
Imam namjeru da im obezbijedim informacije o istoriji korišćenja droga na elitnim sportskim nivoima. Planiram da podijelim moja saznanja o sportistima i trenerima olimpijskog kalibra, kao i o onima za koje znam da su umiješani u doping po cijelom svijetu, da objasnim kako je bilo moguće da tako izbjegavaju antidoping proceduru u mjestu u kojem žive.”Ove informacije mogle bi biti korisne ne samo za Svjetsku antidoping agenciju, već i za Međunarodni olimpijski komitet.
“Na primjer, Merion Džons je nedavno vratila njenih pet medalja iz Sidneja. Oni koji su se plasirali iza nje, očekuju sada da se podignu po jedno mjesto na rang listi. Nekoliko protivnica Merion Džons moglo je takođe da koristi doping sredstva i veoma je važno da ono što imam da kažem bude uzeto u obzir prije nego što MOK išta uradi sa medaljama,” kazao je Konte.
Prva, i najkontroverznija na listi čekanja je Grkinja
Katerina Tanu, drugoplasirana na 100 m, koja je 2004. godine bila suspendovana na dvije godine zbog izbjegavanja doping testa.
U Grčkoj je nedavno pokrenuta istraga i o eventualnoj povezanosti Tanuove sa laboratorijom iz San Franciska, njenog kolege umiješanog u isti skandal, Kostasa Kenterisa i njihovog zajedničkog bivšeg trenera Kristisa Cekosa.
Konte, koji je odležao zatvorsku kaznu od četiri mjeseca zbog proizvodnje i distribucije steroida, kazao je da želi da da svoj doprinos za fer sport.
“Nadam se da će ovo pomoći u težnjama da se sportistima napravi čistiji teren za nadmetanje i da im se vrati integritet pred njihovim obožavaocima.”Izvor:
www.arenacg.net