Nesto cu da apostrofiram sto gledam vrlo cesto na forumima, nevezano za vas dvojicu.
Cesto se spominje genetika, doping, sve to stoji, ali mislim da ako u startu razmisljate da ste inferiorni u bilo cemu sigurno cete postici gore rezultate neko sto bi to bio slucaj da imate pravu postavku uma... Ako udjes u teretanu sa idejom da si u necemu slab i da nemozes natjerati bilo koji dio svog tijela na rast, sigurno i neces napredovati, makar ne onoliko koliko si mogao.
Mogu da nadjem milion izgovora za nesto, ali ih ne trazim, svaki dan idem u gym cvrsto odlucan da stimulisem rast, i ubjedjen sam da cu to i uciniti bez obzira sto sam mozda te noci dosao kasno sa posla, sto nijesam na (dobroj) hemiji, ili sto sam 2 m visok pa kao nijesam stvoren za BB etc etc...
Nadam se da me razumijete.
Nego da se vratimo na listove.
Evo kako ja radim svoje listove, nijesam nikakav reper, niti mislim da svako treba da trenira kao ja, cak sta vise to sto ja radim mnogima nece odgovarati, ali iznijecu ovdje neke ideje, pa mozda nekom bude korisno.
Prvo, listove nikada ne radim sa nogama. Makar ne sa quadsima. Ukoliko odvojim zadnju lozu od quadsa, sto u zadnje vrijeme radim cesce, mozda i uradim listove sa zadnjom lozom, ali poslije 15-20-25 serija za quadse listovi mi ne padaju na pamet.
Radim ih 2 ili 3 (najcesce) puta nedjeljno. Koristim masine, stojece podizanje na prste, sjedece podizanje na prste, magarece podizanje na prste.
Nekad je to sve jedan gigantski set ili pak veoma dugi opadajuci setovi ili klasicni setovi, ali generalno sa kratkim pauzama odmora.
Apsolutno nikada ne radim setove sa beskonacno mnogo ponavljanja sa nekim polu-opsegom gdje citav pokret traje 1 sekundu. Recimo ko je gledao kako Ronnie radi listove, zna o cemu pricam, po meni to je idealan primjer kako oni ne trebaju da se rade!
Moje ponavljanje izgleda ovako: Spustim se se do apsolutnog maksimuma, zadrzim tako 5-10 sekundi, razmisljam samo o tome kako se listovi istezu u donjem polozaju, krenem polako gore, dovedem se u maksimalnu kontrakciju u gornjem polozaju i zadrzim 2-3-4 sekunde, lagano se vracam nazad, i sve krece ispocetka.
Maksimalno i dugo istezanje u donjem polozaju, apsolutno potpuni opseg pokreta i bolno snazna kontrakcija u gornjem polozaju, puni mentalni fokus na listove, pri tom vizualizujem ih kako rastu i kako postaju moja najbolja partija. Potpuno mi je nebitno koliko sam uradio ponavljanja, ako uzmem da brojim samo cu skinuti mentalni fokus sa njih, bezrazlozno ih ograniciti nekom brojkom, pa od tuda i ne brojim, a u svakom slucaju to nije neki mnogo veliki broj, jer je tempo ubitacan.
Takodje koristim razlicite polozaje stopala, prsti nekad gledaju naprijed, nekad prema unutra a nekada sa strane, i da takodje vrlo vazno, najcesce ih vjezbam prve na treningu, kada sam najsvjeziji i kada su mi mentalna energija i koncentracija na najvisem nivou.
Kao sto vidite nema 4x25 i slicnih savjeta, to moze svako da izusti, ja mislim da je kljuc u ovome gore opisanom, tj formi, punom opsegu, tempu i mentalnom fokusu.
Toliko.