Stari, ovog puta se nikako ne mogu sloziti s tobom - ne oko toga da li su glutamin i BCAA korisni ili ne (jer u to ovom prilikom ne bih ulazio), nego oko gledanja na razlicite stavove razlicitih ljudi. Kao sto si sam rekao, svi znamo ko su i Milos i Berardi, i upravo zato smatram da nije moje da tumacim i komentarisem reci bilo koga od njih. Moja duznost je da verno prenesem, ljudi ce onda procitati sta kaze i jedan i drugi i neki treci ako ga ima, i svako ce sam za sebe zakljuciti cije misljenje ce slediti. U nekom mom tekstu, koji ja napisem i potpisem, mogu da kazem sta mislim o ovom ili o onom (kao sto cu, koliko to nekog zanima iil ne, uraditi u narednom broj u za GLM i BCAA odnosno Leucin). Inace ni Milos ni Berardi ni bilo koji treci covek nisu bogovi, i moze se i jednom i drugom desiti da o necemu nemaju tacan stav. Eto upravo se to pre par godina desilo Berardiju u vezi kofeina na primer, kad je ishitreno nakon jedne kvazi naucne studije krenuo da pise protiv kafe/kofeina. Mozda on i danas misli isto tako, to ne znam, ali ja znam da je po mom misljenju to glupost, pa bio on milion puta cuveni Dr. Berardi. To moze da se desi svakome, ali to kazem zato da neko ni slucajno ne pomisli da iz bilo kog razloga favorizujem Berardijevo misljenje, jer zaista nemam ama bas nikakvog razloga. Sto se tice korumpiranosti, mislim da to ne stoji. BCAA i GLM proizvodi puno firmi, i sad mi reci ko od njih bi trebao da mu plati pa da to reklamira? Ili mozda svi zajedno da skupe u sheshir pa da odnesu Dr. Berardiju? Moglo bi da se kaze eventualno da je druga prica sa ZMA, posto postoji jedan firma (SNAC Systems) koja ima ekskluzivna patentna prava na ZMA, i zato ima logike da bi oni mogli lobirati za jednu takvu stvar koji oni prodaju proizvodjacima suplemenata sirom sveta. Medjutim, mislim da ni tu ne mora da znaci da oni nisu podmitili Berardija pa da ovaj zato ne govori u korist ZMA. Dovoljno je da se pazljivo procita clanak, gde on samo kaze da neki vitamin ili mineral ne moze poboljsati performanse ukoliko ne postoji deficitarnost tog vitamina ili minerala. To je, naravno, dvesta posto tacno. Nadam se da malo ima onih kojima nije poznato da ZMA (odnosno pre svega cink u njemu ne sluzi da podigne testosteron ni bilo sta drugo, nego da koriguje nedostatak cinka u organizmu ako taj nedostatak postoji. Razlog uzimanja cinka je to sto usled manjka cinka u telu moze doci do pada testosterona, pa da se pomocu suplementa cinka taj nedostatak ispravi. Cink nije kreatin pa da se uzimanjem doza iznad fizioloskih postigne efekat povecanja performansi ili uticaj na neki hormon. Ko je pazljivo procitao clanak i razmislio o svemu onome sto pise, shvatio bi da Dr. Berardi smatra da se optimalan unos bilo kog minerala ili vitamina moze postici ishranom koja je veoma bogata hranom koja sadrzi dosta mikronutrijenata (vitamina i minerala, pa tako i cinka i magnezijuma) Drugo, pazljlivim citanjem i ukljucivanjem mozga iz clanka se vidi da Dr. Berardi svim svojim atletama preporucuje da uzimaju Greens+, koji je jako bogat vitaminima, mineralima, enzimima, fitonutrijentima itd. Cenim da su ovo razlozi sto recimo ne pominje ZMA. (Naravno, moze biti da je upravo placen od proizvodjaca pomenutog Greens+ preparata, sve je to uvek moguce, kao sto je moguce da iskreno misli sve ovo sto je napisano.) Poenta je da nicije misljenje nije apsolutno, i nema smisla tumaciti da je neko korumpiran ili da laze samo zato sto mi ili neko koga sledimo ima razlicito misljenje. Maxx je magazin gde se ne moze dogoditi nikakav "PRAS", i gde se objavljuju misljenja iskljucivo vodecih eksperata, i to ne onih "papirnatih" iz laboratorije, nego onih pravih, koji su sami atlete, i/ili imaju jako puno iskustava i znanja o tome kako se radi sa vrhunskim atletama. I Milos i Berardi apsolutno spadaju u tu naj-najelitniju grupu, i misljenje i jednog i drugog (kao i bilo kog treceg iz te elitne klase) treba makar saslusati sa jednakom paznjom, i onda za sebe izvuci zakljucke. Dakle, ovo je onako generalno receno, a sto se tice konkretnog pitanja, verujem Berardiju da zaista misli i radi ovako kako je napisano, a druga je stvar koliko je u pravu sa nekim stavovima, i o tome bi se naravno moglo diskutovati - kao i o misljenju bilo kog drugog. U tome je poenta.