Nakon serije,opipavam stalno sebi zglob ruke da imam u vidu puls...ne merim ga precizno,ali ukoliko je jos uvek brz sacekam jos koju desetinu sec. Kada zakljucim da je sve OK,bacam se na novu seriju...
Naravno,kako i puls tako i odmor varira od vezbe do vezbe...
Evo da se i ja uljucim malo.
Po mom misljenju kod svih ovih analiza , misljenja ima istine.
1.Pauza izmedju serija,vezbi ovisi dali radim na masi ili na definiciji odnosno koju vezbu koristis
2.Puls treba da dodje u neku prihvatljivu zonu pre sledece serije
Sto ovisi o kondiciji ,starosti i polu.
Vremenom se stekne osjecaj kad ste spemni za sledecu seriju
Koliko mogu da primjetim to svi ovde prisutni imaju.
Ono do cega sam ja dosao(nakon 15 god. treninga !) je da mi nece biti ista pauza kad treba da uradim seriju sa 80 kg ili kad me na stalcima ceka 180kg.
Mrkoni u pravu si kad kazes citat:"duzina pauze bi trebala da zavisi od broja ponavljanja a samim tim i tezine sa kojom radimo".
Zatim ono sto propagiras u treninzima koje postujes na ovom forum recimo"10x3 sa 80% od maks. pauza bi trebalo da bude 60s" mogu da shvatim kao (mene su jos stariji ucili da se to zove) produzena serija.
Ne nije to klasicna produzena serija jer ona zahteva jos krace pauze a i ne u toliki br. serija ali kazem podsjeca me i meni je interesantno jer gotovo sve sam probao ali taj prispup nisam i izgleda mi interesantno.Naravno ostaje ono moje nebih to u superstovima itd. ali da se vratim na temu.
Ono oko cega smo se svi slozili je znaci osjecaj,
Stopanje pauza je zamorno to je istina ali hocu da nesta kazem u prilog ovoj teoriji (Markoni to ima precizno hirurski).
Postoji nesta sto zovemo faktor snage.Sigurno ste vec culi za to.
ja cu samo ponoviti istinu.
Snaga je rad u jedinici vremena.
Da prevedem?
Znaci nije isto ako neko uradi 5 serija po 10 pon. sa 50kg za 20min ili za 10min.
Naravno da onaj vezbac koji uradi za 10min. ima vecu snagu od onoga koji to uradi za 20min.
Ovo zovemo intenzitet treninga.Svi to znamo.Ako napredujemo u snazi nemoramo da povecavamo samo tezinu sa kojom radimo mozemo i da skracujemo pauzu izmedju serija.
Znam svi ce reci ja vise volim da povecam tezinu ....OK i ja ali ne uvek(otom potom)!
Ako zelite pratiti realno vas napredak u snazi treba da merite vreme izmedju pauza odnosno i ukupno vreme za trenirani misic.
Broj ponavljanja x tezina=ukupna tezina sabrati sve serije za trenirani misic i dobicemo ukupno podignutu tezinu recimo 8000 kg(ovo je ukupno podignuta tezina u svim serijama recimo za grudi) i sada nam treba vreme za koje smo to odradili.Primjer.Ako smo grudi odradili za ukupno 30min. lako cemo dobiti faktor snage je 8000/30=266.66 kg/min.
naravno ako 8000 kg uradimo za 20min faktor snage je veci ili 10.000kg za 30min. napredak je ocigledan.
Ako je nekom ovo interesantno a nije ukopcao nek slobodno pita.
Moze da se vodi evidencija za svaki trening (grudi,ledja..) i upisujete ga recimo u tabelu u excel-u a nakon izvjesnog broja treninga mozete dobiti i graficki prikaz (krivulju) napretka ili stagnacije,pada pa uzroke trazite u pretreniranosti,ishrani....
Znaci po meni pored tezina intenzitet ima jako veliku ulogu.
Posto vidim da na forumu ima dosta ozbiljnih vezbaca ovo nije lose kao neka orijentacija.Naravno reci cete ko ce to sve ?
OK onda se oslonimo na osjecaj,on je dosta subjektivan a kod manje iskusnih nije objektivan.
Ono sto mogu jos da kazem je >
Kad radim osnovnu vezbu pauze mi izmedju prvih serija su krace da bi kako povecavam opterecenje bile sve duze i duze.Pre vrh serije se obicno odmaram 3min ali moze se desiti i malo duze(ovisi o osjecaju i vezbi).
naravno da kad zavrsim osnovnu vezbu ubrzavam trening (skracujem pauze) letenja,razvlacenje,sajle
Posto svi pokusavamo da sokiramo misic na razne nacine kako bi napravili korak dalje ja dosta koristim pauze izmedju serija kao sredstvo za to.
Naravo ovo je prica za iskusne vezbace ,pocetnici treba da se drze pauza oko 2min kod osnovnih vezbi.
Pozdrav
drafter