Prvo, da pozdravim sve ljude na forumu. Ovo je moj prvi post:)
Tacno je da L-carnitine ima relativno mali uticaj na skidanje masti (uzgred, ako neko negde vidi da se prodaje D-karnitin, neka ga spali a dilera dovede da se ja obracunam sa njim. D-karnitin je otrovan, kao i ostali D-derivati) ali to je zbog toga sto je on u organizamu (na celijskom nivou) samo prenosnik masne kiseline do mesta njene razgradnje (obecavam da cu obnoviti razgradnju masnih kiselina iz biohemije:) ), a ne regulator samog procesa. Znaci, dobro je da ga imas u organizmu sto vise, ali to nista ne znaci ako se ne vezba...
A kreatin pripada drugom sistemu dobijanja energije, ATP-ADP-AMP i sluzi za fosforilacije ADP i AMP. Mada (slobodno me ispravite, ovo sam odgovarao jos pre godinu dana) sam ucio iz Gajtonove Fiziologije (jedne jedine koju ceo svet koristi) da je energija iz ATP sistema (gde je bitan kreatin tj kreatinin) dovoljna za maksimalno 1-3 minuta bilo kakvog napora... pa se onda razgradjuje glikogen tj glukoza (a neko je lepo napisao, mislim da je to Pedjos, da je glukoza glavna i da se sve drugo pretvara u nju) i tek onda se razgradjuju masne kiseline.
U prevodu, prvo ces da potrosis kreatin koji uzmes, bilo sta da radis (pa makar lezao ceo dan i spavao) a L-karnitin ima efekta tek nakon pola sata fizicke aktivnosti (sutra cu pronaci tacne podatke o tome kad se sta razgradjuje)
nadam se da nisam bio mnogo dosadan:)