evo malo sto imam ja kuci u jednoj knjizici o njemu
Aleksandar Kareljin je Rus.Neprikosnoveni je sampion sveta u rvanju grcko-rimskom stilom,klasicnoj olimpijskoj disciplini.Bori se u apsolutnoj kategoriji.Tezak je vise od 130kg,a visok 192cm.Patike broj 52 nosi.Ni jednom u karijeri nije porazen na turnirima izvan svoje domovine.Sve borbe je dobio.U borbi sa njim protivnici izdrze najduze 2 minuta.Tri puta je osvajao zlatne olimpijske medalje.Sedmostruki je prvak sveta.Sampionat evrope je osvajao devet puta.Naravno,u svojoj disciplini je neprikosnoven je vladar u rusiji.Clan je "Dinama" iz Novosibirska.
Zbog svega toga smatra se najvecim sportistom 20. veka.
Rodjen je u Novosibirsku.Aleksandrov otac,takodje Aleksandar,vozac kamiona visok je samo 168,a majka Zineida,sluzbenica samo 166cm.Roditelji su vec tada svhatili kako su kasnije rekli,da ce njihov sin "biti nesto"...
Govori engleski,svedski i ,naravno ruski jezik.
DETINJSTVO
Do trinaeste godine Aleksandar Kareljin je, u novosibirsku,imao je uobicajno detinjstvo.Najvise vremena provodio je u sumi.Lovio je lisice.Bavio se veslanjem.Negde u to vreme sreo ga je istaknuti trener Viktor Kuznjecov i od tada se Aleksandar iskljucivo posvecuje rvanju.
Vec sa 15 godina dostigao je sviju visinu, 192cm.Za njega su strunjace bile i ostale smisao i filozofija zivota i zivljanja.Samo rvanje.Novinarima je rekao:"Nekad uoci meca sanjam zahvat kojim kasnije pobedim protivnika".
LIK
Aleksandar Kareljin je ogroman,nabijenih misica.Svojom pojavim deluje zastrasujuce,posebno na protivnike.Lici na coveka-robota,pa je razumljivo zasto ga deca prihvataju sa velikim odusevljenjem.
Iza takve face valjda jedino deca uspevaju da vide neznu rusku dusu.Kareljin je poeta.Omiljeni pisac mu je Bulakov.Njegovi pisci su jos Turgenjev,Jesenjin,Drajzer..Redovni je posetilac baleta i opere/
DOPING-NE
Karijera Aleksandra Kareljina imala je vrtoglav uspon.Neverovatan.Iritirani Kareljinovim uspesima,njegovi protivnici su tako poceli da sire price kako je sigurno koristio steroide ili hormone.
Aleksandar Kareljin je na to davao samo jedan odgovor:dobrovoljno se prijavljivao posle meceva na anti doping kontrole.Rezultat tih analiza je uvek bio negativan.Medjutim ostala je prica da je Aleksandar Kareljin proizvod rushe hemije.Uz njegovo ime ostao je i nadimak "sibirski eksperiment"
BITI PRVI
"Mada mi nista ne mozemo da promenimo,ali treba da se veruje da je covek tvorac svoje sudbine.Ako se mnogo potrudi,covek moze da ispise znacajan deo stranica svog zivota.Treba biti optimista i govoriti da je sve dobro.U sportu je vazna i sebicnost koja dovodi do pobede.Biti prvi,to je znanje kako da se radi,da se covek ne plasi rada.A ako ne ispadne kako treba da se ne boji da krene iz pocetka." objasnio je Aleksandar Kareljin svoju zivotnu filozofiju u moskovskom casopisu "Medved"
Ili,Kareljinov pogled iz ovog ugla:"Nisam navikao da budem prvi,nego sam navikao da dam sve od sebe.Treba se boriti,postovati ljude"
POVREDA
Na evropskom prvenstvu u Budimpesti 1996,u polufinau 28.marta,Aleksandru Kareljinu je pukao grudni misic.Izdrzao je do kraja osvojivsi zlatnu medalju.Ali je odma,tu u budimpesti morao na operacioni sto.Hirurg Istvan Barkes je tri sata vodio operaciju.Kareljinu je savetovano da sa treninzima pocne tek za 2 meseca.U tom trenutku do Olimpijskih igara ostalo je nekih stotinak dana.Kareljin je zamolio lekarsku ekipu DR Barkesa da podatke o njegovoj operaciji ne objavljuje nekoliko meseci.
Na Olimpijskim igrama u Atlanti u finalnoj borbi,Aleksandar Kareljin je rvao povredjen.U tome su amerikanci videli sansu za svog ljubimca ,Meta Gafarija.Tu borbu Kareljin je savladao Gafarija po 21 put
posle osvojene zlatne medalje u Atlanti,dr Barkes je u ime cele bolnice iz Budimpeste poslao cestitku Kareljinu.
Kad se o nekome u rusiji govori sa uvazavanjem,odna se oslovljava po imenu i ocevom imenu.Ruski selektor u rvanju svojevremeno Olimpijski sampion Mihael Mamiasvili za Kareljina kaze:"Ja ga vec 6 godina i u oci i iza ledja zovem Aleksandar Aleksandrovic ili San Sanic".Inace kako da naglasim koliko ga postujem.Ja jesam Olimpijski sampion ali one je Kareljin.