AMERIKANAC UVJEREN DA ĆE GA FEDERER NADMAŠITI PO BROJU GREN SLEM TITULA
Sampras precrtao rekordAmerikanac Pit Sampras, svojevremeno najbolji teniser svijeta i apsolutni rekorder po osvojenim turnirima, uvjeren je da će ga Švajcarac Rože Federer uskoro nadmašiti u broju Gren slem titula. Federer je u nedjelju u Njujorku osvojio 12. Gren slem turnir, dok je Sampras, koji je karijeru završio 2002. godine, još rekorder sa 14 trofeja na najvećim svjetskim turnirima.
Prvi teniser svijeta tokom 90-ih godina, sedam puta je pobjeđivao na Vimbldonu, pet puta na US Openu i dva puta u Australiji. Zajedničko sa Federerom mu je što ni jedan ni drugi nikada nijesu trijumfovali na Rolan Garosu. Federer je, međutim, dva puta igrao u finalu Otvorenog prvenstva Francuske, dok je Amerikancu najveći domet u Parizu bio plasman u polufinale 1996. godine.
Sampras je završio karijeru upravo trijumfom na US Openu, a Švajcarac je pobjedom nad Novakom Đokovićem došao do četvrtog uzastopnog pehara na tom turniru.
- Kada sam otišao u penziju mislio sam da će moj rekord teško biti oboren. Ali, ako nekom to pođe za rukom, volio bih da to bude Federer. On je sjajan momak i veliki, ali skroman, šampion – rekao je Sampras.
- Naravno da bih volio da moj rekord ostane za sva vremena, ali oni postoje zato da bi se rušili. Federer, kako je krenuo, mogao bi da osvoji 17 ili 18 Gren slem titula. Neću biti razočaran zbog toga jer su njegovi dosadašnji rezultati za svaki respekt - istakao je Sampras.
On je posljednji veliki turnir osvojio kada je imao 31 godinu, a Švajcarcu je danas tek 26. Sampras i Federer sastali su se samo jednom. Bilo je to u osmini finala Vimbldona 2001, a poslije pet setova uspješniji je bio Federer.
- Već tada sam vidio da je izuzetno talentovan. Bio je bolji nego ja u tim godinama - zaključio je Sampras, koji je u bogatoj karijeri odigrao 88 finala i pobijedio u čak 64.
Izvor:
www.arenacg.net