Osnovno - Znas li ti sta je whey ?
Ej buldog, ne idi toliko daleko!!! Naravno da znam jbt, samo sam negde procitao NA OVOM forumu da je npr. posle treninga dobro uzimati neki brzo apsorbujuci a npr uvece neki sporije apsobujuci. Da je posle treninga dobro uzeti dozu od 50 gr 100 % proteina a uvece npr 30 gram 72% whey-a. Da je dosta jeftinije a isto korisno ako se uzima na ovaj nacin.
E sad, mozda sam se i istripovao nest, da sam procitao o necemu drugom, da gresim....
E, prijatelju, prijatelju...Ne znas ti sta je whey
Nesto si citao, pa izgleda pogresno shvatio. Whey je protein iz surutke i kao takav on je UVEK brzoapsorbujuci (jedino ako se ne mesa sa mastima). To je posebna tema, njemu se usporava apsorbcija u organizam uz pomoc masti, ali kad udje u krv deluje uvek isto, ali necemo sad o tome. On NIJE dobar izbor za veceru, a pogotovo za obrok pred spavanje, ne ulazeci sad da li imas kasne treninge-tada je sigurno potreban. Ne kazem da ne moze da se vrse neke kombinacije sa njim uvece-pogotovo sa malo masti. Uvece se pije kazein ili neki drugi "spori" protein(ako vec pijes sejk) ili se jede neka hrana sa "sporim" proteinima. Ja licno 30-60 min. pred spavanje jedem obrok ella sir+0.5 merice whey+Bcaa+Glutamin+kasicica ulja, a tokom noci mericu kazeina.
Mnogi kombinuju i previse se oslanjaju na whey, jer je jednostavnije iz njega uzeti proteine nego iz hrane i jeftiniji je od "sporih" proteina. Vidim da ti je Nellle na tu temu nesto rekao i bio je u pravu. Prica je prosta sto se tice unosa proteina - Sto vise KVALITETNIH proteina iz hrane, whey posle treninga, kazein uvece (i ev. u toku noci), obavezna podrska sa Bcaa, glutamin i eventualno aminokiselina. Ne valja da vecina proteina dolazi iz sejkova, a pogotovo ne samo iz whey-a...I naravno da znas koliko ti treba dnevno proteina i da to postujes...
Kako si postavio pitanje, izgleda kao da znas samo za whey ill da mislis da su svi proteini whey.