Pozdrav, ja sam imao problem sa ginekomastijom u različitim oblicima gotovo od puberteta, a da nisam ni znao o čemu se radi. Uvek sam to vezivao za činjenicu da sam kao dete bio debeljan, pa mi je eto i kad sam smršao ostalo malo sala.
Tek pre možda godinu dana ja sam preko interneta saznao da je to u stvari poremećaj uvećanja mlečne žlezde.
Ako postoji neka pozitivna stvar oko toga kod mene lično, onda je to svakako što sam upravo zbog nje u pubertetu počeo ozbiljnije da shvatam fizičke aktivnosti, treniram, trlčim, pazim na ishranu i tako to. Naravno negativna stvar je strašan efekat na psihu, ponekad sam padao u očaj zbog toga što koliko god trenirao te obline oko bradavice i ispupčenja bradavica su i dalje tu.
I onda kad sam skontao o čemu se raid i da se to može samo rešiti operacijom, čvrsto samm rešio da to i uradim.
Završio sam sve papire i zakazao operaciju u Zvečanskoj (Državna klinika za opekotine i plastičnu hirurgiju), operacija je besplatna, imam 23 godine i student sam. Moja ginekomastija inače nije posebno velika ali je dovaljno upečatiljiva jer sam relativno mršav i mišićav pa ta oblina oko dojke se uvek ističe, a da ne govorim o samim ispupčenim bradavicama.
Elem uradio sam operaciju sad 1. jula, prošla je porpilično glatko, bolovi su bili prisutni ali to je više osećaj kao da imam upalu grudnih mišića nego neki stvaran bol, i oni su prošli posle nedelju dana. Drenove nisam ni imao. Ja sam već posle desetak dana počeo da radim lagane sklekove, čisto da razmrdam telo. A posle dve nedelje sam se vratio redovnim rutinama vežbanja (sklekovi, propadanja, zgibovi, trčanje...)
Kad su mi prvi put skinuli zavoje posle 3 dana, izgledalo je fantastično, gotovo sam suzu hteo da pustim, bradavica smanjena, ravna, delovalo je kao da nikad nije bilo gine. Medjutim posle desetak dana bradavica kao da se nekako vratila u život i imam sličnu situaciju kao i Francuz. Svakako deluje bolje nego što je bilo, ali i dalje izgleda kao da postoji gino, i dalje bradavica iskače, a kada opipam ne mogu da ocenim šta je ispod, da li samo mast ili ima još malo žlezde... Sad ne znam da li oni to nisu dobro uradili ili se ginekomastija odmah vratila ili treba još vremena da prodje da bi to izgledalo kako treba... ne znam o čemu se radi, ali jako sam se smorio.
Dok nosim onaj elastični steznik i kad ga skinem, to izgleda jako dobro, medjutim čim ga ne nosim bradavice se opuste i dobiju karakteristični kupasti oblik. A prošlo je tek 3 nedelje od operacije, ne znam da li treba još vremena da se to sredi, ili je operacija neuspešno izvedena... Opet sam sjeban
Ako ništa drugo, rane od rezova brzo zarastaju i deluje mi kao da neće ostati ništa,a bolovi (upale) i modrice su, prošli več posle desetak dana.