Sto se tice cucnja, vjerujem da sam napravio pravi pomak u svom treningu za noge od onda kada sam skinuo nekoliko ploca, usporio u pokretu i poceo se spustati zaista nisko. Takodje sam pristalica koriscenja svih pokreta koji daju dobre rezultate. Bez obzira da li je to slobodno opterecenje, masine, sajle, bilo sto... Uglavnom oprema po klubovima nije pravljena za izuzetno visoke ljude, tako da malo valja eksperimentisati i pronaci ono sto je i efikasno. Mislim da treba biti otvorenog uma.
Nedje ranije sam postavio komentar vezan za obrnuti hack cucanj, to je nesto sto radim, a ne gledam da to izvode drugi, a vjezba je odlicna, hack platforma mi je nazalost preblizu, ali eto nasao sam varijatnu da i tu masinu iskoristim.
Izvanredna je stvar, makar po meni, raditi setove sa pauzom ili opadajuce setove... Nekad i po 100 ponavljanja... Ali vrlo je bitno postici realan otkaz prije nego sto se skine ploca ili dvije... Pa recimo tri tacke pauze u spustanju i tri tacke pauze u dizanju. Tu recimo vjezbu izvodim redovno na horizontalnoj leg pressi koju imam u svom gymu (Panattina varijanta stara 10-tak godina, inace linija daleko od idealne ali to mi je sto mi je)... Ili setovi sa pauzom, postignem otkaz u odredjenoj vjezbi recimo kod 8. ponavljanja, uhvatim recimo 10-15 dubokih udaha/izdaha pa nastavim uradim jos 3-4, opet pauza sa istim brojem dubokih udaha-izdaha, pa jos jednom ovog puta recimo jos 1-2-3 ponavljanja (sa 1-2 asistirana ponavljanja)...
Mnogo volim jedan mali gigantski set sastavljan iz sledece tri vjezbe...
Prednji cucanj, sporo spustanje, zadrzavanje na dnu 1-2 sekundu, nesto brze dizanje, noge su paralelne, uzi stav...
Zadnji cucanj, normalno spustanje i dizanje (ovdje bi za mene vec bilo mnogo tesko raditi slow varijantu), stav je nesto siri (ili nekad mnogo siri) i prsti su ka vani...
Hodajuci iskoraci u duzini od stalaka za cucnjeve pa dokle se stigne...
To je jedan set koji ponovim 4-5 puta, naravno nakon zagrijavanja na stazi i par setova cucnjeva samo sa sipkom, recimo... Meni je ovo izvanredno, a naravno varijacija na temu moze uvijek biti!
Strasna je stvar kada imam na raspolaganju dobar, dobar Smith, sa pravim prenosom... Izbace se noge naprijed i cijepaj spora, skroz uska... takodje brojne varijacije sa razlicitim polozajem stopala... etc... Ok sad ce experti da skoce kako Smith ne valja za koljena... da da... zato ga manje ili vise izvode svi takmicari, sigurno da zeznu svoja koljena...
I tako, vjerujem da trening za noge visokih i krupnih ljudi iziskuje dosta volje, jer realno i nije problem samo u misicnom otkazu, vec i u kilometarskim putanjama koje prelazimo sa tim svojim velikim tijelima, tako da vjerujem da je dobro biti uvijek dobroj kardio vaskularnoj formi, i da se tada mogu postici i bolji rezultati u treningu sa opterecenjem.
Ovi supersetovi i uopste ovi nestandardni treninzi visokog intenziteta u pocetku mnogima izgledaju nedostizni, tako da cesto neko ko prvi put proba neki gigantski set ili neku od ovih tehnika koje sam naveo pomisle koji ce nam q... ovo mucenje, ali vjerujem da se jako brzo ulazi u stos, i da se napreduje vrlo brzo, i u izvedbi ovih tehnika ali pogotovo u kvalitetnom mesu koji se pocne lijepiti za koske!
To su neka moja vidjenja, vjerujem da ovdje ima ljudi koji bi mogli jos sto-sta da dodaju, pa ih i pozivam da podijele neke svoje ideje sa nama!