Novembar 24, 2024, 01:30:42 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.373 poruka u 18.767 tema - 20.980 članova - Poslednji član: Ultraviolator
X3MShop banner

Autor Tema: Samoposluga - porodicni ritual (Dr)  (Pročitano 4832 puta)

Van mreže Milan J

• VIP
  • Light Heavyweight Member
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
Samoposluga - porodicni ritual (Dr)
« poslato: Avgust 08, 2007, 12:46:03 pre podne »
Samoposluga - porodicni ritual

Jedan od aspekata zivota u Americi, koji je za mene bitno razlicit nego u zemlji nebeskog naroda je nabavka. Mleko, hleb, meso, jajca, sapun,... Ono sto se kod nas zove potrosacka korpa, koja je ovde mnoogo veca. Nema ono da pretrcis preko ulice u papucama i da kupis 100 g kafe, jafa keks i flasu koka kole, bas pre nego da dodju gosti.

Mini marketi skoro da i ne postoje. Uglavnom su vodjeni od nekih Indusa ili Iranaca, izbor artikala je cudan a i higijenski uslovi su iznenadjujuce losi. Dakle to nas upucuje na standardnu Americku proceduru, odlazak u hiper market. Veeliku radnju sa mnoogo razlicitih artikala, lepo osvetljenu, cistu, sa lepim parkingom... I ne primetis da je malcice skuplja svaka stavka koju kupujes. Publix, u koji najcesce idemo, je market nenormalno velike povrsine sa besplatnom garazom na 3 sprata. Izbor prehrambenih proizvoda je enciklopedijski. Mozes da zamislis neko voce, papaju na primer, i nacices je. Ima belance od jaja za bildere. Ima jajca od prepelice! Ima mleko od soje, koka kola od vanile, low fat curetina, voda sa geografskim poreklom... A tek izbor piva. Auu! Kad ja nisam znao da postoji Heineken light, onda su zaista obskrbljeni. A tu su i stolice za plazu, filteri za klime, ringle, sijalice, metle, igracke za decu, cumur za rostilj...

Da podjem redom. Odlazak u veliku nabavku se desava jednom u 7 do 10 dana i svi clanovi porodice uzimaju ucesce. Dakle potrpamo se u kola kao Simpsonovi na onaj kauc u dnevnoj sobi i odlazimo na zadatak. Lake borbeno-zvidjacke letelice su deca Ivan (3) i Jovan (8). Oni u brisucem letu kroz prodavnicu biraju nove i obelezavaju stare ciljeve kao sto su cokoladice, sladoledi, zvake, sarene limenke sa sokovima cudnih sifrovanih imena. Zatim sledi borbeno lovacka avijacija, moja prelepa supruga Jovana, koja mitraljira po policama sa kozmetickim sredstvima, grickalicama, delikatesima od mesa, skupim sirevima... Ne promasuju se ni ciljevi kao sto su razno razne pecurke, zacini, salate, egzoticna voca... I svi oni se ne udaljavaju preterano od nosaca aviona "Admiral Kuznjecov", koga predstavlja moja malenkost. Ja sam zaduzen da guram kolica koja se ubrzano pune, kupujem desetine litara sokova, mleka, da biram meso za rostilj, za musaku, biftek, da nadjem najbolje maslinovo ulje, brasno, deterdzent za ves, sudove... I naravno kada se mala izvidjacka stopala umore, oni se penju na korpu da i njih guram. Male ruke nemaju nikakav problem da  sa nosaca dejstvuju po policama ubacujuci u prepunu korpu vrlo zanimljive i sa aspekta upotrebe, nama sasvim nepoznate proizvode. "Ja to mnogo volim", "uvek sam trazio to da kupim" su najcesci izgovori. Da ne zaboravim da Jovani uvek bude mnogo hladno u delu gde su otvorene rashladne vitrine sa mesnim proizvodima. Tu se vec dovoljno ohladjen vazduh iz klima uredjaja hladi ledenim frontom iz rashladne vitrine. A da ne bude greske, Jovana uvek podje u majici na bratele i sorcu. Nema greske kada je to u pitanju.

Nekada smo toliko gladni da kupimo vruce pohovane batake, otvorimo neki od sireva i hleb i veceramo u pokretu. Sa izuzetkom Ivce koji ima svoju salamicu.

Nabavka je cin u kome svi ravnopravno ucestvujemo, nevezano ko koliko ima godina. Klinci su se vec naucili, pa ne prave nerealne ekskurzije "treba mi bas to" vec su skoro sasvim konstruktivni. U izboru sladoleda ucestvujemo konzilijumski. Ja ne volim cokoladu i kikiriki u sladoledu. Joca voli samo karamelu. Jovana voli da je vocni ili karamela a mali Ivca da je saren. Ja voce ne jedem i ne mesam se ali moji sinovi imaju vrlo originalne ideje. Kupili smo neko voce ima boju dinje, mirise kao kajsija, izgleda kao kaktus bez bodlji, tvrdo kao zamrznuto meso a nema nikakav ukus. Nisam uspeo da saznam kako se zove, a i ako jesam zaboravio sam. Normalno da cele godine imamo lubenice, jagode, grozdje, ... Ovde ne postoji sezonsko voce.

Verovatno izgledamo interesantno nas cetvoro sa dvoja kolica puna raznoraznih potrebstina. Na kasi se zadrzavamo oko 20  minuta. Zajapurena kasirka nam pakuje kupljeno u kese... I nekako uvek trebamo dodatna kolica da dovucemo sve to do auta. Ponekad uspevamo da napunimo gepek toliko da ne mozemo da ga zatvorimo.

Onda sledi parkiranje uz zgradu, iznosenje kesa iz auta, stavljanje u lift, pa na patos u kuhinji, i pocinje najosetljiviji deo posla. Kako toliku kolicinu hrane smestiti u 10% manji frizider nego sto nam je potrebno. Tu vec klinci gube interesovanje za pricu i to radimo mi stariji. To traje i po 45 minuta. Pazljivo  analiticki rasporedjujemo, jaja, mleko, kackavalj, sokove,... u frizider, a rostiljsko meso, snicle i sladoled u zamrzivac.

Ceo poduhvat traje oko dva ipo sata. Ali to su zalihe za 7 - 10 dana.

"Every man dies. Not every man really squats" R.I.P. Jesse Marunde

Van mreže dr_Jelena

• Lepotica
    • More ...
Odg: Samoposluga - porodicni ritual (Dr)
« Odgovor #1 poslato: Avgust 08, 2007, 01:41:27 pre podne »

Priča zanimljiva i prava light ... ali nije daleko od naše svakodnevnice uopšte ...

Iako se mini marketi nisu baš sasvim pogasili ... velikim marketima u našim životima, sve više mesta ...

Ja ovakve kupovine obožavam i sprovodim barem 2 x mesečno ... i ceo ritual oko toga me usrećuje ... blizina Maxi-ja i Super Vera je pravi dobitak za mene a gubitak za novčanik  8)

Nekako mi sve to spada u onu "shoping passion" ... zato te i razumem ... ;)
I'm strong enough to hold you on my shoulders ... again and again ...

Van mreže Milan J

• VIP
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
« Odgovor #2 poslato: Avgust 08, 2007, 01:56:47 pre podne »
Ma samo da vidis koliko su klinci postali kooperativni. Stariji cak uporedjuje cene. Skroz su poladili od onog "Kupi mi to i to ili smrt"

Sad sam pronasao jos jeftinij, jos dalj, i jos veci supermerket. Nestvarno velik. Verujem da bi unutra moglo da se smesti, bez preterivanja 20 fudbalskih igralista.

Van mreže 8848

• Lightweight Member
« Odgovor #3 poslato: Avgust 08, 2007, 02:59:37 pre podne »
Sad sam pronasao jos jeftinij, jos dalj, i jos veci supermerket. Nestvarno velik. Verujem da bi unutra moglo da se smesti, bez preterivanja 20 fudbalskih igralista.
Jel radi non stop? Mislim, teško da tako nešto možeš da obiđeš u nekoliko sati. Uđeš jedan dan, a izađeš sledećeg dana?

Van mreže Milan J

• VIP
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
« Odgovor #4 poslato: Avgust 08, 2007, 03:02:12 pre podne »
Ma ne. Drugacije radimo.

Jedan dan smo fokusirani samo na hranu i pice.

Pa poseban dan za garderobu.

Poseban dan za tehniku. Mada sam kupio stojecu lampu ala IKEA za 9 dolara. Bas su jeftini. Ali nas busi kolicina

Van mreže dr_Jelena

• Lepotica
    • More ...
« Odgovor #5 poslato: Avgust 08, 2007, 09:37:02 pre podne »

Vodićeš me ???  8)

Van mreže natasha_bg

• Lepotica
  • Heavyweight Member
« Odgovor #6 poslato: Avgust 08, 2007, 10:56:51 pre podne »
Covece,ja sam na neke namirnice koje si nabrojao i zaboravila da postoje:(.Mene cim vide u maxiju tj decko koji radi na mesu,odma vadi iz steka pilece belo.A zena koja prodaje jaja ispred maxija cim me vidi kaze "da pakujem"?

Van mreže natasha_bg

• Lepotica
  • Heavyweight Member
« Odgovor #7 poslato: Avgust 08, 2007, 10:59:36 pre podne »
Inace lepa pricica,lepo docarano i opisano.Mogu samo da zamislim kako to sve izgleda.

Van mreže Milan J

• VIP
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
« Odgovor #8 poslato: Avgust 08, 2007, 01:11:23 posle podne »

Vodićeš me ???  8)

Ma bre tebe ceka pun frizider, pun garderober, cipelarnuk i kupatilo. Nema potrebe da se mucis

Van mreže Milan J

• VIP
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
« Odgovor #9 poslato: Avgust 08, 2007, 01:12:15 posle podne »
Inace lepa pricica,lepo docarano i opisano.Mogu samo da zamislim kako to sve izgleda.

Ovo zadnje sto sam otkeio je ozbiljno vece od sajma. Pa ti vidi.

Van mreže dr_Jelena

• Lepotica
    • More ...
« Odgovor #10 poslato: Avgust 08, 2007, 07:10:41 posle podne »

Ma bre tebe ceka pun frizider, pun garderober, cipelarnuk i kupatilo. Nema potrebe da se mucis

A šta ako mi je to zadovoljstvo ???

Van mreže Milan J

• VIP
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
« Odgovor #11 poslato: Avgust 08, 2007, 07:20:32 posle podne »
Ma da se ne predoziras od zadovoljstva.

Ali "samo ti protrljaj lampu" i duh ce da take care of everything.

Van mreže dr_Jelena

• Lepotica
    • More ...
« Odgovor #12 poslato: Avgust 08, 2007, 07:25:10 posle podne »

Rodjeni sam hedonista ... no way 4 overdose!!!

Van mreže Milan J

• VIP
  • Puke but keep going!
    • realitykikngs
« Odgovor #13 poslato: Avgust 08, 2007, 07:44:18 posle podne »
Vasa zelja za mene zapovest. Bice tako.

Van mreže dr_Jelena

• Lepotica
    • More ...
« Odgovor #14 poslato: Avgust 09, 2007, 11:42:47 posle podne »

mmmmm .... što volim kad mi se povladjuje ....  8)