osetim bolju pumpu od takvog vezbanja. Jer, svaki oranizam se razlikuje i ne odgovara svima isti metod.
Koristim i dvorucne i jednorucne tegove i sajle i masine.
Bench press sa dvorucnim tegom je po meni odlicna vjezba, naravno samo onda kada se izvodi kako treba, a to je Sarcev kojeg si pomenuo jako dobro objasnio na svom DVD-u. Nazalost momci po teretanama najcesce ne koriste adekvatno opterecenje i pri tom vrlo cesto u losoj formi, pa zbog toga i ne napreduju, povrjedjuju se ili pak frustriraju sto ne biljeze dobre rezultate.
Potisak jednorucnim tegovima je izvanredna vjezba, takodje i razna letenja (recimo moje je omiljeno letenje na kontra-kosoj klupi)... Kao sto rekoh koristim i sajle, u jednom od TIP-ovanja koja sam postavio C. Poliquin je prokomentarisao sta misli o sajlama, mozda ce to biti nekome interesantno. Dalje, koristim i masine, tj makar one u kojima zbog visine/duzine mogu da se spakujem, njih vrlo lijepo znam da naslozim u neki dobar super ili gigantski set (sto naravno ne znaci da izvanredan super ili gigantski set ne moze da se odradi i sa slobodnim opterecenjem - cak sta vise!)... U zadnje vrijeme sam cesto radio propadanja na razboju sa opterecenjem - izvanredna vjezba... etc etc... Pri tom koristim razlicit tempo, forsirana, opadajuca ponavljanja, kao i druge tehnike...
Poenta moje price je da treba biti otvorenog uma i iskoristi sve sto zakljucimo da nam daje rezultate - za mene ce to mozda biti ovaj pristup, za nekog drugog ce to biti samo slobodno opterecenje, ili neka druga varijanta, ali u svakom slucaju nebih iskljucivao bilo koju vjezbu, prije nego li joj pruzim pravu sansu - pa ukoliko daje rezultate zadrzao je, a ako ne - odbacio je!
Pri tom vrlo je vazno da li je forma izvodjenja pokreta idelana, i o tome treba dobro razmisliti prije nego li odbacimo bilo koju vjezbu. Licno nemam problema da mog partnera ili nekog ko ima znanje zamolim da mi provjeri formu nekog pokreta za koji mi se cini da mi "ne lezi", i da potom uz njegov osvrt sagledam kako datu vjezbu izvodim i da iz toga izvucem realan zakljucak. Samo tada, ako utvrdim da ta vjezba nije za mene, cu je i eliminisati...
Eto toliko, malo i ja da "offujem" kao i ti Shumadinac! ;-)