PRED TRKU ZA VELIKU NAGRADU EVROPE NA STAZI NIRBURGRING
Kimi Raikonen optimistaVozač Ferarija Kimi Raikonen potpuno je smiren i hladnokrvan uoči Gran prija Evrope, koji se u nedjelju vozi na “Nirburgringu”. Uzastopne pobjede u Francuskoj i Velikoj Britaniji nijesu uticale da Finac postane euforičan i počne da razmišlja o tituli.
- Lijepo je pobjeđivati, ali pobjede ne mogu da me promijene, ni kao vozača, ni kao osobu - rekao je Raikonen novinarima uoči prvih nezvaničnih treninga u Njemačkoj.
Interesantno je da je Finac samo tokom jula ove godine pobijedio na više trka nego tokom čitave prethodne sezone, kada je vozio za Meklaren - sada velikog protivnika njegovog novog tima.
- Osvojio sam solidan broj poena na posljednje dvije trke. Moj bolid bolje funkcioniše i to je jedina razlika. Izvlačim iz mašine više nego što sam mogao ranije, ali osim toga je sve isto. Mislim da i ove nedjelje možemo postići dobre rezultate - dodao je Raikonen.
Njegov najbolji plasman na Velikoj nagradi Evrope je treće mjesto, osvojeno 2002. Prošle godine bio je četvrti, 2005. jedanaesti, a 2004. i 2003. je morao da odustane pri kraju trka, u trenucima kada se nalazio u vođstvu. U tom smislu, Nirburgring svakako ne spada u njegove omiljene staze.
Poslije devet od ukupno 17 trka predviđenih za ovu sezonu, prvo mjesto u generalnom plasmanu zauzima Meklarenov debitant, Britanac Luis Hamilton, koji je sakupio 70 bodova. Njegov klupski kolega Fernando Alonso ima 58, Raikonen 52, a Brazilac Felipe Masa (Ferari) 51 bod.
Rubens Barikelo ostaje u HondiBrazilac Rubens Barikelo će i sljedeće sezone voziti sa Džensonom Batonom, nakon što je potpisao novi ugovor sa Hondom.
- Presrećan sam što ću u Hondi ostati do kraja 2008. Kada sam prvi put došao ovdje prije dvije godine, cilj mi je bio da razvijem dugoročnu saradnju i pomognem u izgradnji novog i snažnog tima - izjavio je 35-godišnji Barikelo.
Iako ove sezone još nije osvojio nijedan bod, Barikelo vjeruje da će Honda ipak nastaviti takmičenje u punoj snazi. U prilog toj tvrdnji ide i dovođenje novog eksperta za aerodinamiku Loika Bigua i zamjenika tehničkog direktora Jorga Zandera.
Barikelo je u F1 debitovao za tim Džordana 1993. Vozio je još za Stjuart i Ferari, i osvojio devet Gran Pri nagrada, sve za italijanski tim. Do sada je učestvovao u 241 trci, i gotovo je sigurno da će do kraja sljedeće godine prestići rekord Rikarda Patrezea od 256 trka. Tako će postati najiskusniji vozač Gran Prija svih vremena.
Slika: Kimi Raikonen u bolidu Ferarija
Izvor:
www.arenacg.net