Ovo sam vec pisao na jednom drugom mestu:
Mekinje se prave ljustenjem zrna zitarice i u sustini to je opna zrna. Opna zrna je celulozna(mislim da je celuloza polisaharid) i samim tim mekinje su jako jako bogate vlaknima(biljnim naravno). Za pahuljice nisam siguran ali mislim da se prave od celog zrna, sigurno su isto bogate biljnim vlaknima ali mislim da to ipak nije u procentu u kome ga ima u mekinjama(opna je celuloza).
Moja pretpostavka je da kad u USA kazu oatmeal misle na kombinaciju mekinja i pahuljica(bilo bi lepo ako Milos ili neko drugi iz USA moze ovo da nam objasni), ja sam ranije u Mercatoru kupovao neki norveski oatmeal sa dodacima susenog voca(malina, kajsija...) po jedna porcija u kesici(mesano mekinje i pahuljice) i onda moze da se spremi u mikrotalasnoj i nevidjeno je ukusno. Kad je toga nestalo kupovao sam ovsene mekinje u Biospajzu u Katanicevoj(pored hrama) pa sam mesao sa pahuljicama i isto je bilo super medjutim vec godinu dana toga nema da se kupi i rekli su mi da je proizvodjac prestao da proizvodi i da vise nece imati, ovo su mi rekli jer sam jedno 30puta ulazio i trazio ovsene mekinje
.