European Flex, article #3, Protein requirement, by Milos SarcevP: Zbunjen sam. Citajuci naucnu literaturu o potrebnom unosu proteina za sportiste, naisao sam na podatak da je 0,83 grama proteina po kilogramu telesne tezine maksimalni preporuceni unos proteina za zdravog sportistu. Prelistavajuci “Flex” video sam da profesionalni bodibilderi preporucuju, pa i sami uzimaju preko dva puta vise (cak i 4,4 g po kilogramu?). Da li oni znaju nesto sto mi ne znamo? I da li je tacno da telo moze da svari samo 30 g proteina od obroka? Koliko onda puta mora da jede Naser El Sonbati da bi svario 600 grama proteina dnevno?
O: Kao profesionali bodibilder zagovaram visok unos proteina, posebno za fizicki aktivne. Mogu da probam da konacno razresim ovu misteriju. Prvo, spomenuo si naucnu literaturu. Slazem se da FDA (
Food and Drug Administration -- prim. prev.) preporucuje kolicinu proteina koju si spomenuo. Ali, ono sto su zaboravili da napomenu je da je to minimalna kolicina potrebna za prezivljavanje. Proteini imaju vaznu ulogu u organizmu i neophodni su za rast i obnavljanje skoro svih celija i tkiva. Nasi organi, koza, misici, kosa, hormoni, kosti, krvne celije, enzimi, mozdane celije, vezivno tkivo, DNK itd, sve ovo je sacinjeno od amino kiselina (koji grade proteine). Fizickom aktivnoscu mi gubimo amino kiseline. A veliki fizicki napor kom se izlazu pro bodibilderi stvara veliki gubitak amino kiselina i mikro ostecenja misicnih vlakana, za ciju je popravku potrebna dovoljna kolicino amino kiselina (proteina). Iako se neki nutricionisti slazu da je sportistima potrebno dva puta vise proteina nego neaktivnima, postoji dilema koliko je kompetitivnom bodibilderu potrebno proteina za misicnu hipertrofiju. Posto sam pripremao mnoge bodibildere, a sa mnogima cesto komuniciram, mogu iskreno da ti kazem da svi mi uzimamo najmanje 2,2 g po kilogramu telesne tezine. Oni uspesniji unose izmedju 3,3 i 4,4 grama po kilogramu. Razmisli malo, ako znas da je za povecanje misicne mase neophodan pozitivni azotni balans, i ako znas da ni u UH ni u mastima nema azota, zar ne zvuci logicno da povecas unos proteina? Ako hoces da izgradis kucu, a imas na raspolaganju 5 cigli, sta mislis dokle ces stici? Postoji razlika izmedju klicine proteina potrebne za prezivljavanje, potrebne za ocuvanje zdravlja, za sportistu i na kraju, pro bodiibldera. Probaj da uporedis starog coveka od 140 kg i Ronija Kolmana ili sekretaricu od 90 kg i Sona Reja! Uveravam te da je Roniju i Sonu potrebno mnogo vise proteina nego Marlonu Brandu, i mnogo vise proteina nego sto FDA preporucuje.
A sto se tice drugog pitanja (ili tvrdnje) da ljudski organizam moze da svari samo 30 grama proteina po obroku, zamolio bih te da mi pokazes tu naucnu literaturu koja to potvrdjuje. I samo da te upozorim – “Mikijev Zabavnik” se ne racuna u naucnu literaturu. Sta mislis, sta se desava kad pojedes snislu od 250 grama (blizu 60 g proteina)? Da li to ti (ili Dizni) hoces da kazes da se samo prvih 30 grama proteina svari, a preostalih 30 grama pretvori u glukozu, salo ili zabu? Da li to na 31. gramu neko upotrebi magicni stapic? Razliciti proteini imaju razlicitu brzinu apsorpcije i iz svarenih proteina, bez obzira da li su iz spomenute snicle, piletine, ribe, jaja, mleka, soje ili proteinskih praskova ce se na kraju dobiti slobodne amino kiseline (u slobodnom stanju, ili kao peptidi).
One mogu da se iskoriste za sintezu bioloski/fizioloski vaznih proteina (svi gore nabrojani – koza, kosa, organi, MISICI!!!)
Veruj mi, ako vec postoji potreba za amino kiselinama, one sigurno nece da se pretvore u salo (lipogenezom) ili glukozu (glukoneogenezom) niti u zabu (kermitogenezom).
Ucini sebi uslugu i uvecaj unos proteina na najmanje 2,2 grama po telesnoj (ukupnoj) tezini, pa cak probaj da povecas na 3,3 g/kg.