Vlakna:
http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12446&rnd=d20f2245919e7e4ba8e88b8183ce32acc/p
Endomorf:teske kosti ,siroki bokovi,dosta masti. Metabolizam spor te je sklon debljanju, ali ima i prednost u odnosu na ekto-a: moze izgraditi relativno brzo kvalitetne misice!
Prehrana: ubrzati metabolizam uzimanjem vise manjih obroka tijekom dana. Paziti na kalorije koje unosi i vrstu hrane. Ugljikohidrati 30% i masti do 15%, a sve ostalo moraju biti proteini. Uzimati puno svježeg povrca u kojima ima vlakana. Manjkom ugljikohidrata nastojati potaknuti koristenje masnih naslaga kao gorivo. Jesti 6-8 obroka dnevno.
Ektomorfi: mrsav, malo masti, dugacke ruke i noge, mali prsni kos i uska ramena, tanke kosti. Obiljezje vrlo brz metabolizam. Tesko se debljaju iako jedu pizze, bureke i ostalo smece. No isto tako, jako tesko dobivaju misicnu masu i dosta brzo je gube. Karakterizira ih velika izdrzljivost (uglavnom). Glavni cilj je natjerati misicne stanice da postanu osjetljive prema glikogenu i inzulinu.
Prehrana: Mora sadr
zavati dosta ugljikohidrata do 50%, proteina 30% i nesto masti 20%. Jesti 4-5 obroka dnevno - Ali obilnih
Mesomorf : sjajan genetski potencijal. Ima prirodno cvrste kosti, siroka ledja i veliki prsni kos; nizak postotak masti, brz metabolizam koji brzo gradi misice i spaljuje masti.
pronadji se u jednom od tipova i prema tome si kreiraj vlastiti jelovnik gdje ce biti zastupljeni proteini,UH,masti.
a sto jesti tako kasno nakon treninga ,odnosno PWM-a ?ne znam?nisam nikada imao prilike trenirati tako kasno :)pa nisam mogao napraviti eksperiment.Recimo ako si ektomorf ja bi ti preporucio piletinu+rizu+puno povrca
ako si endomorf,tu ces morati sam vidjeti..mada bi ja isao s proteinima i UH,jer se tijelo jos uvijek nalazi u
osjetljivom procjepu i mislim da ne moze puno stetiti.Endomorfi jako dobro reagiraju na UH poslije neke aktivnosti kao sto je teretana ili trcanje.
ako vidis da ti to ne odgovara,onda samo UH zamjeni s mastima+vlakna iz povrca.