Misteriozna stijena pronađena u Srbiji svojim kemijskim sastavom u potpunosti odgovara kriptonitu, mineralu sa Supermanova rodnog planeta Kryptona, tvrde znanstvenici.
Misteriozna supstanca pronađena je u Srbiji, a znanstvenici vjeruju da je riječ o kriptonitu, mineralu koja se pojavljuje u svim filmovima i stripovima o Supermanu i može ozbiljno naškoditi ovom superjunaku.
Srpski geolozi pronašli su neobičan mineral i zatražili su pomoć Chrisa Stanleyja, mineraloga u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.
Nakon što je dr. Stanley izvršio analizu, iznenadio se kada je otkrio da je kemijski sastav ovog minerala već otkriven u fikciji.
Novi mineral, kako javlja BBC, podudara se s kemijskom formulom kriptonita, koja je iznesena u filmu Supermanov povratak.
''Bojim se da nije zelen i ne svijetli, iako će reagirati na ultraljubičasto zračenje i postati fluorescentno narančast'', kaže dr. Stanley.
''Pred kraj istraživanja, pretraživao sam web, misleći da možda negdje postoji ista kemijska formula, kao kod tek otkrivenog minerala - sodium lithium boron silikat hydroxid – i jako sam se iznenadio kada sam vidio da je istog sastava kriptonit koji Lex Luther ukrade iz muzeja u filmu Povratak Supermana.''
''Ovaj novi mineral ne sadrži fluorine i prije je bijel nego zelen, ali mu se kemijski sastav podudara s kamenom koji sadrži kriptonit'', zaključuje dr. Stanley