"Jutarnji list"---- ZAGREB - Slavni belgijski glumac Jean-Claude Vam Damme, glavni junak niza holivudskih akcijskih filmova, na poziv Mirka Filipovića uskoro dolazi u Zagreb. Saznavši za Mirkovu dječačku privrženost njegovim filmovima, Van Damme je nedavno nazvao hrvatskog majstora mješovitih borilačkih vještina i uspostavio prvi kontakt.
- Van Damme je nabavio broj moga mobitela i nazvao me prije nekoliko tjedana. U početku sam mislio da se netko šali sa mnom. Razgovarali smo gotovo jedan sat, a na kraju sam ga pozvao u Zagreb, što je s oduševljenjem prihvatio - rekao je Mirko Filipović.
Van Damme trenutačno snima film u Bugarskoj, nedaleko od Sofije, a u Zagreb dolazi 21. ili 22. ožujka kada će se filmski set preseliti u Meksiko na drugi dio snimanja. Belgijski glumac stanovat će u Mirkovoj kući iznad Gajnica. Ostat će sedam dana tijekom kojih će trenirati u Filipovićevoj dvorani i posjetiti njegovu rodnu Privlaku, nedaleko od Vinkovaca.
- Zarazio sam se borilačkim sportovima gledajući Van Dammeove filmove ‘Bloodsport’ i ‘Kickboxer’. Cijelo moje društvo počelo je tada trenirati, međutim većina je odustala nakon nekoliko dana, a ja sam ostao u borilačkim vještinama do danas.
Znao je da mu se divim jer su mediji često pisali da sam u dječačkim danima svoju sobu oblijepio njegovim posterima. Jedan njegov poster i danas stoji u toj sobi, ostali su se izgubili u selidbama - objašnjava Filipović i dodaje da u svojoj kućnoj kolekciji i danas ima većinu Van Dammeovih filmova, od kojih su mu najdraži “Lionhart” i “Hard Target”.
Zanimljivo je da se Van Damme, koji se na filmskom platnu pojavljivao u ulogama okorjelih majstora krvavih ringova, zapravo nikad nije okušao u stvarnoj borbi - boksu, tajlandskom boksu, kick-boxingu ili ultimate fightu. Možda se upravo zbog toga on danas divi Mirku Filipoviću.
’Mišići iz Bruxellesa’
Jean-Claude Van Damme rođen je 1960. godine u okolici Bruxellesa. U filmski svijet ušao je 1984. kao nositelj crnoga pojasa u karateu i prvak Belgije u body buildingu. Činjenica da su njegovi filmovi zaradili više od milijardu dolara, stavlja ga uz bok najvećim junacima holivudskih akcijskih hitova, Sylvesteru Stalloneu i Arnoldu Schwarzeneggeru.