Nema posebne tehnike, uhvatis sipku i povuces, sam zgib posebno nisam vezbao, jednom sam probao i uradio.
Ali postoji objasnjenje za to. Posto treniram free-climbing, dosta vremena provedenog na steni u penjanju gde su ruke savijene pod i oko 90 stepeni u zglobu lakta utice na to da vezivni i sistem tetiva ovog predela ojaca sto kasnije olaksava ovakve pokrete kao i samo rame i to veze teresa, latisimusa (verujem da se on u tom slucaju dodatno veze za donji deo lopatice) kao i ( sto zavisi jos kako se zgib radi) veze grudi i celog ramenog pojasa, da ne zaboravimo i brahioradialis, biceps itd.
Pa po meni bi to bilo ovako:
Krenes sa zgibovima (nadhvat), kada uradis 15x, dodas tezine sa kojom mozes 8-10x pa radis dok ne dodjes do 15x, onda dodas jos tezine da te vrati na 8-10x... i tako nastavis dok ne budes radio sa tezinom koje je oko 30% od tvoje tezine (moze i vise), tada predjes na specificne vezbe kao sto su blokovi i zgib sa jednom rukom spustenom (sto je vise spustis to je teze)
Svako je individualan pa bi stoga trening za svakoga bio drugaciji, ovo je moguci primer takvog treninga. Prvenstveno se radi snaga. Kao primer mogu navesti da obicnih zgibova sa dve ruke mogu uraditi oko 25-30ak sto i nije neka brojka do ovih na jednoj mogu oko 6 za sada.
Ni sada njih posebno ne vezbam, vec ako sam odmoran a stignem ih odradim po malo, cisto mi je zanimljivo tako.
BITNO je zapamtiti da tetive sporije jacaju nego misic i treba im dati vremena, znaci, strpljivo raditi i OBAVEZNO!!! ih istezati.
Mozda ce biti zanimljivo da visestruki svetski sampion u mix climbingu (znaci stena i led uz pomoc bajli) na treningu radi po 10 zgibova na jednoj ruci sa 10 kg u drugoj u 4 serije. ili da moze ako se dobro secam 20 zgibova na jednoj. Visina mu je oko 170 ako ne i manja, sto igra takodje ulogu.