April 03, 2025, 09:31:08 posle podne
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
419.524 poruka u 18.776 tema - 20.992 članova - Poslednji član: Normanstoon
X3MShop banner

Autor Tema: Pitanje oko kombinacije i doze suplementa  (Pročitano 325 puta)

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
  • Teško sestri bez brata i čojeku bez jaka bratstva.
Pitanje oko kombinacije i doze suplementa
« poslato: Mart 31, 2025, 12:30:32 posle podne »
Poštovanje, nov sam na forumu pa pozdravljam sve.
Moje pitanje je slijedeće, naime imao sam karcinom jednog testisa, liječenje završio, Bogu hvala, uspješno. Sada sam u fazi oporavka.
Redovno treniram kao rekreativac, trbušnjaci, kardio, šetnja, zgibovi, sklekovi, plivane, kick box tehnika...
Od suplemenata uzimam, reći ću konkretno i proizvođače i doze pa molim (prvenstveno Peđu a i druge) da mi odgovore šta i u kom smislu treba da mijenjam. Dakle, koristim:
- vitamin C strong nature (500- 1000mg ujutru na prazan stomak)
- reiši, šitake i ćuranov rep (moje tinkture ujutru sa vit C)
-b6 20mg galenika bedoxin i 5mg folne galenika (posle doručka)
- 20mg cink pikolinat Ostrovit 2 sata prije ručka
- 4000 IJ vitamin D detrical iz apoteke i 70 mg magnezijum citrat Basic (na pola ručka popijem zajedno to)
- 25mg cink pikolinat Ostrovit, 150mg magnezijum citrata Basic, i 20mg b6 i 5mg folne pred spavanje pola sata.

Koristim i Asvagandu povremeno od Yamamota 600mg pred spavanje.
Sada planiram da uzem cink glukonat 50mg od NOW i vit D 5000IJ takođe NOW.
Ako imate neki savjet da uključim još nešto i od kog proizvođača itd slušam i hvala svima puno unapred?

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
Odg: Pitanje oko kombinacije i doze suplementa
« Odgovor #1 poslato: Mart 31, 2025, 12:49:47 posle podne »
Za lakše preporuke ostaviću i svoje nalaze krvi vezano za ovo.
Nalazi su prilično dobri i u odličnim vrijednostima. Krv perfekt, biohemija perfekt.
Hormoni (ref vred u zagradi) :
TSH - 10,5 (0,27 -4,5) primjetan pad bio je 18 prije 6mj
T4 - 77 (66 - 181)
T3 - 1,6 (1,3 - 3,1)
Vit D - 93 (75 - 200)
Estradiol - 14,9 (11 - 43)
LH - 5,9 (1,7 - 8,6)
FSH - 15,8 (1,5 -12)
Prolaktin - 274 (86-325)
Test ukupan - 4,5 (2,4 - 8,3)
Test slobodan - 30,1 ( 15 - 50)
Kortizol - 264 (133-537).

Van mreže Pirat

• Super-heavyweight Member
« Odgovor #2 poslato: Mart 31, 2025, 03:09:39 posle podne »
Sta god da radis i sto ti je pomoglo ne menjaj. Genetika je u pitanju... Izbegavao bih sve sto moze biti kancerogeno. Dosta kvalitetnog sna i neki probiotik ako ima problema sa varenjem. Od supsa samo kredza.

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Mart 31, 2025, 03:27:47 posle podne »
Da svakako, ali moje pitanje se odnosilo na moje trenutne suplemente koje koristim, njihov kvalitet, da li možda treba da uzimam drugu marku, manje/više doze, drugi tajming uzimanja itd... A sve u odnosu na moje trenutne parametre koje sam naveo?
Što se sna tiče spavam uvijek dobrih 8 sati. Treniram 4-5 puta sedmično, šetam svaki dan.

Van mreže Pirat

« Odgovor #4 poslato: Mart 31, 2025, 03:52:32 posle podne »
Nista od toga sto uzimas osim ako nisi u deficitu istog ti nema aman bas blage veze ni sa zdravljem ni sa bilo cime. To je vec odavno poznato. Bacanje love da jeste, jeste. I 90 tih su uvaljivali tako tinkture i govna samo u tegli, ljudima obolelim od karcinoma. To ti je iskren odgovor. Stvar je vrlo jednostavna - hrani se zdravo, trudi se da pre svega sirovine nalazis sto boljeg kvaliteta, spavaj kvalitetno i eto u periodima kada nema sunca mozes uzimati vit d, i tako C za imunitet i slicno. Probiotik je isto dobar ako imas probleme sa varenjem. Ovo ostalo je a la Miroljub Petrovic... Poz

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
« Odgovor #5 poslato: Mart 31, 2025, 03:56:48 posle podne »
Gljivama se bavim i iz hobija pa eto u zdravoj sredini nađem i lekovite i napravim ono što mi je dobro za moj problem primarni (to je i nauka potvrdila i dobio sam preporuku lekara) no ja pitam za cink, b6, c, magnezijum, d3 itd....i da li treba da dodam nešto, stvarno sam se potrudio da pitanje bude što jasnije pa i odgovore očekujem u tom duhu.

Van mreže Pirat

« Odgovor #6 poslato: Mart 31, 2025, 04:31:07 posle podne »
Nauka to nije potvrdila. Tako da odgovor ne mozes ni dobiti u pseudonaucnom maniru. Da su gljive lek karcinoma, svi bi ih konzumirali preventivno, a nisu. Sto se tice minerala i vitamina rekao sam ti. Ukoliko nemas dokazan deficit nekog nutritijenta sve sto uzimas bez razloga i preventivno zavrsice tamo gde u 99 posto slucajeva zavrsi, a to je wc solja. Nije te od karcinoma izvukla suplementacija nego operacija i terapije. A za ta alternativne pristupe ko prodaje pogotovo sa licencom se ide u tvorza, samo sto je ovo banana drzava pa se to toleriše.

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
« Odgovor #7 poslato: Mart 31, 2025, 05:18:41 posle podne »
Ja ovde nisam trazio lijek za karcinom čovječe šta je tebi, taj problem sam pomenuo samo kako bi detaljnije opisao svoje zdravlje ništa više. Sve što sam dobio kao preporuku lekara stavljam adakta za raspravu ovde. Pitanje je prvenstveno upućeno gospodinu Peđi pa njegov odgovor i čekam, a vama hvala za Vaše mišljenje koje ste izneli u prvom odgovoru, dalje nije potrebno da produbljujemo jer sam Vas shvatio i hvala.

Van mreže Pirat

« Odgovor #8 poslato: Mart 31, 2025, 05:54:10 posle podne »
Toliko gluposti u jednoj recenici. Ni sam ne znas sta hoces da kazes. Ako je toliko bilo bitno misljenje Mr. Petrovica, imas opciju na private message, pa seri do mile volje. Ljudi gube zivote zbog nadrilekarstva i prodavanja magle. Izbija im se iz dzepa fina lova. Tako da nemoj misliti da ce svako da precuti na takve gluposti. Cuj preporuka lekara...

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
« Odgovor #9 poslato: Mart 31, 2025, 06:04:52 posle podne »
Druže pitam za suplemente za trening, podršku imunitetu i oporavak posle treninga, ne tražim lijek za bilo šta a ne za kancer. Pitam za kvalitet navedenih suplemenata i marke istih, nikakvo nadrilekarstvo ne propagiram niti tražim. Hvala ti zaista ali promašio si temu koju sam postavio. Ovde većina uzima navedene suplemente koji su tema (gljive nisu tema) i želim da čujem savete u tom pravcu.

Van mreže Pirat

« Odgovor #10 poslato: Mart 31, 2025, 06:29:36 posle podne »
protein, kreatin za muskulaturu. "Podrska imuniteta" je samo po sebi nebulozan termin ali evo:

1. Ishrana bogata hranljivim sastojcima
Proteini – Važni su za obnovu ćelija imuniteta (meso, jaja, riba, mlečni proizvodi, mahunarke).

Vitamin C – Deluje kao antioksidans i podržava proizvodnju belih krvnih zrnaca (citrusi, paprika, kivi).

Cink – Ključan za funkciju imunog sistema (crveno meso, semenke bundeve, bademi).

Vitamin D – Bitan za balans imunog sistema (sunčeva svetlost, riba, jaja, suplementi ako je potrebno).

Probiotici i vlakna – Održavaju zdravu crevnu floru (kiseli kupus, kefir, jogurt, zelena salata).

Omega-3 masne kiseline – Smanjuju upalne procese (losos, orasi, laneno seme).

2. Fizička aktivnost
Umerena vežba poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem.

Previše intenzivan trening može privremeno oslabiti imunitet.

3. San i odmor
7–9 sati sna je ključno za regeneraciju imunog sistema.

Hroničan stres i neispavanost slabe odbrambeni mehanizam tela.

4. Hidratacija
Dovoljno tečnosti pomaže u eliminaciji toksina i održavanju zdrave sluzokože (voda, biljni čajevi).

5. Upravljanje stresom
Hronični stres povećava lučenje kortizola, što slabi imunitet.

Tehnike opuštanja (meditacija, šetnje, duboko disanje) mogu pomoći.

6. Suplementi (po potrebi)
Ako ne dobijaš dovoljno nutrijenata iz ishrane, možeš razmotriti:

Vitamin D (posebno zimi).

Cink u sezoni prehlada.

Probiotici za zdrav digestivni sistem.

Van mreže Pirat

« Odgovor #11 poslato: Mart 31, 2025, 06:34:15 posle podne »
U sustini hocu da kazem da se opterecujes suplementima bespotrebno, sto je u neku ruku i razumljivo, s ozbirom kroz sta si prosao. Izbegavaj kancerogene tvari i drzi se zdravog stila zivota. Ostalo je napisano.

Van mreže Radekić94

• Član
  • *
« Odgovor #12 poslato: Mart 31, 2025, 08:25:18 posle podne »
Hvala Pirat za iscrpan odgovor i savjete.

Van mreže Pirat

« Odgovor #13 poslato: Mart 31, 2025, 08:59:36 posle podne »
Nema na cemu.