Pozdrav svima, par pitanja iako sam svestan da je na vecinu vec odgovoreno i da su tu na forumu ali se nadam da cu dobiti i nove smernice za nesto sto mi mozda i nije u fokusu.
Imam 50 godina, sa tegovima sam prvi put poceo pre nesto vise od dve godine, neki low volume tip treninga/nizi broj ponavljaja, zadnjih godinu dana PPL, 4-5 puta nedeljno.
Low volume u smislu da prva vezba na treningu do 6 ponavljaja max, DL 3x3-5, military press 3x4-6, cucanj 3x5-6 dok ostale 2-3 vezbe za tu misicnu grupu, tacnije taj tip pokreta (push pull) malo veci broj 6-10 ponavljanja, isto u 3 serije (incline bench BB/DB, rows, zgibovi, triceps propadanja sa teretom). Tek od skoro sam ubacio i minimalan broj izolacionih vezbi koje radim u dve serije u opsegu ponavljanja 10-12 - i to samo biceps curl, machine press za grudi i split cucanj na smith masini.
Za leg day osim cucnja, split cucnja na masini radim i farmer walks sa tezinom od oko 90% od radnje serije za deadlift.
Sada, stigao mi je paket sa THE Beta Alanine izmedju ostalog. Svestan da za moj tip treninga - low reps / tenzija ispod 60 sec, BA mozda i nije najbolji izbor. U svakom slucaju isprobacu pa cu posle kutije i da podelim utiske.
(inace imao sam peckanje od BA ali to sam i ocekivao i bilo je vrlo neobicno ali dosta kratko tako da mi nije smetalo)
Da li je umesto BA bolji izbor BCAA ili nesto trece za moj tip treninga?Inace treniram rano ujutru na prazan stomak i to mi potpuno odgovara a od suplementacije vec vise od godinu dana koristim the whey hydro i amix kreatin monohidrat.
Jedan period (dve kutije samo) koristio sam i the bcaa pre treninga sa kreatinom i kao PW zajedno sa whey i kreatinom.
Da li je bolja opcija kada zavrsim sa BA ili i u medjuvremenu da krenem ponovo sa BCAA narocito jer treniram na prazan stomak?
Obavezan deo suplementacije su mi i Animal flex za zglobove (elasti joint od Labrade dugo nije bilo na trzistu kod nas). Sada da li na meni stvarno radi Animal flex/elasti ne znam ali ako je i placebo dobar je placebo
problema sa donjim ledjima/kicmom nemam vise, problemi sa kolenima sa kojima se mucim zadnjih 10-15 godina jos postoje ali znatno umanjeni.
Slicno je i sa whey i kreatinom, ne znam da li imaju stvarnog uticaja na mene, ali ako nista drugo tu je dobar placebo
pa sa njima kao i sa animal/elasti nastavljam do daljeg. Dok za druge stvari - bcaa, BA,.. mi je opciono da eksperimentisem po neki put i uporedjujem sa/bez.
Jedna od dilema u zadnje vreme mi je da li da pocnem da ubacujem i ugljene hidrate u PW zajedno sa whey i kreatinom posle treninga?Kada sam poceo da treniram pre skoro dve i po godine imao sam 125kg i osim pocetka treniranja u teretani promenio sam i nacin ishrane tada, neka vrste keto dijete (striktne prvih 6 meseci samo sa bukvalno 0 UH) i neka vrste intermittent fasting. Sada tj vec dosta dugo vremena sam na nekih 95-98kg i to mi je odlicno. Te ishrane se pridrzavam i sada u smislu da ne brojim kalorije, jedem puno koliko hocu i kada sam gladan.
Bukvalno se i prezderavam pa uglavnom dva obroka dnevno su mi sasvim dovoljna i tako mi prija.
Ono sto sam izbacio zauvek i na sta jedino striktno pazim - gazirana pica tj sokovi generalno, slatko seceri vrlo retko, tek ponekad, voce slicno bas kada mi se jede.
Za UH, hleb sam izbacio skroz, dok burek peciva pice bas kada mi se jede tj nemam presiju u glavi da jedem ili ne.
Ono bez cega ne mogu da zamislim obrok/dan su jaja, mlecni punomasni proizvodi, meso naravno.
Tako da mi je dilema da li da ubacim i UH u post workoout sa whey/kreatinom, posto po mom misljenju prekomereni UH zajedno sa fizickom neaktivnoscu, nacinu zivota generalno prethodnih godina / decenija su doveli do prekomernih debljanja i propratnih problema koje sam imao (ledja, kolena, ceste kandide, apsces,...)
Inace nemam neki odredjen cilj masa ili definicija, da budem precizniji ne zanima me definicija uopste jer bi to podrazumevalo i da vodim striktno racuna o ishrani koliko masti koliko UH, koliko kalorija itd, barem ja to tako zamisljam.
Veca misicna masa je svakako dobro dosla ali ono sto mi je glavni cllj da sam u mogucnosti da barem svakog meseca dizem vece tezine nego proslog meseca kao glavno merilo da napredujem i ne stagniram /nazadujem. I naravno da sacuvam zdravlje, ne upropastim se, izbegnem povrede.