Da, svako je razlicit i razlicito reaguje.
Ja mucim muku sa kolenima (tacnije jednim kolenom) vec dugo i sem cucnja low bar nista drugo mi ne prija.
Mrtvo dizanje ne radim u danu za noge i nemam problema sa mrtvim.
Leg ekstenzija na masini nikako mi ne prija, probao par puta ranije i rastura mi koleno. Leg press na masini probao skoro sa bas malim tezinama i ne prija mi, ne smeta kolenu ali mi je nezgodna vezba, mogu duboko koliko treba i pravilno, ali mi je bilo nekako neprirodno, ne mogu da ocenim koliku tezinu da stavim pa sam resio da ne eksperimentisem sa tim.
Iskorak prednji mi isto rastura koleno. Iskorak zadnji mnogo prijatniji ali ta dinamika u vezbi mi nije bas legla.
Staticni zadnji iskorak tj split cucanj sa bucicama mi je najvise prijao i radio sam jedan duzi period, sa obe noge na podlozi, tj ne kao bugarski split cucanj.
Ali sam onda poceo da preterujem sa tezinama i samim tim da se vise naginnjem napred i to je onda i guralo koleno vise napred, pa mi je onda rutina postala led na koleno posle svakog treninga za noge. Na kraju sam prestao sa tim skroz.
Sada radim split cucanj na smith masini sa malim tezinama kako drugu vezbu i to mi odgovara. Smith me sprecava da guram koleno preterano unapred. Uz farmer walks kao vezbu za celo telo koja pogadja donekle i noge, listove te tri vezbe su mi u danu za noge.
Koliko sam citao hack squat masina kao i ona masina za cucanj sa pojasom su odlicne opcije da se smanji pritisak i na kolena i na donja ledja tj odlicne zamene za klasican cucanj. Na zalost u mojoj teretani nema tih masina.
Po magnetnoj ligamenti su mi skroz OK, a u hrskavici imam puno rupa i koleno mi je prepuno starih oziljaka (sta god to znacilo jer nikada nisam povredjivao koleno, barem se ne secam).
Povremeno, u zadnje vreme, otprilike jednom godisnje odem kod nekog drugog specijaliste, sve u nadi da cu da cujem neko drugacije misljenje za koleno
.
Ali uvek isto ligamenti ok, hrskavica ima rupa ali moze da prodje a starih oziljaka prepuno i na kraju obavezno - zaboravi skroz na tegove cucnjeve i to od sutra vec