pogledaj onda malo , Layne Norton, Eric Helms, Alan Aragon, James Krieger, Jeff Nippard.. Nije sve tako crno bijelo
znas kako
ovaj forum postoji od 2005 god
Kroz njega je proslo ihaaaaa ljudi, sto velikih imena (Sarcev) pa to ne znam koga ali jedna stvar je ISTA i SIMPTOMATICNA sto se nije menjalo za ovih 17 god, a to je da UVEK ali UVEK kada neko novi udje u sve ovo, a pogtovo new generation (ti pripadas istoj- verujem, ako ne, moje izivnjenje) i nakon nekoliko razmenjenih postova, se krece opozivanje na studije, na citanje "hrpe" dokumenata gde ovaj dokazuje ov,a onaj dokazuje ono ali vi koji citate studije nikako da shvatite POENTU studije, a ona nije da je napise svaki "qc" - moze da je pise (pirat je ovde objasnio povodom jednog naseg strucnjaka i izmisljanja tople vode) ali STUDIJA je nesto ozbiljno.
Studije prvo treba iscitati (RAZUMETI) i onda izvesti zakljucak.
Pre svega sumnjam da imas TI (bez vredjanja ali tako je sa 99% onih koji citaju studije) uvid u ceo clanak (jer se placa)
i zato ne znas ko im je u istrazivanju bio ciljna grupa (kakvi muskarci ili zene, koja dob, da li imaju visok rizik za dobijanje neke bolesti, da li su uredjeni testovi da ljudi koji ucestvuju u istrazivanju imaju predispoziciju za neko oboljenje- itd).
Kada u samom abstraktu fali navodjenje "p vrednosti" sto je statisticki pokazatelj da li je istrazivanje uradjeno korektno!!.
Zatim u kakvom casopisu je studija objavljena? -OVO JE NAJBITINIJE
Casopisi se rangiraju na osnovu impakt faktora i ukoliko studija ima imapkt ispod 3 sto je vrlo malo- neke STUDIJE i nemaju impakt faktor - zna Pirat o cemu govorim
. I za kraj nauka je jako napredovala do danas, a interent nasilju i pisanju po interentu NIKO nema kontrolu i prolazi nekaznjeno.
Kada se studija zavrsi i izda u casopisu (i online) ona se uvek proveri od strane nekoliko laboratorija da se ne bi ponovio fijasko (sa STUDIJAMA) kada su lazirali rezultate sa maticnim celijama u Japanu... pa tek onda kada druge laboratorije potvrde rezultate
onda se oni mogu uzeti u razmatranje i nikako kao dogma, nego uvek potvrdjivati, traziti dokaze itd. - DAKLE STUDIJA NIJE AKO PEDJA napise studiju i da da je citaju njegovi pratioci, studenti i slicno i studija NIJE da se zakljucak i sa rezultatima da se hvali nakon par meseci, vec se na tome i potvrdi radi godinama.
Nadam se da sam uspeo ukratko da objasnim