Pozdrav
zao mi je sto to cujem ali mi je jos zalije kada je zdravlje u pitanju, a svakako onda ovo, NIJE SKUPO, ali da je dobro je bas paranje za uvo.
Dakle,
ono sto treba da uradis on hormona je
Ukupan i slobodan testostosteron
Estrogen
Prolaktin
LH
FSH
Kortizol
T3
T4
Uradio sam analizu, ovo su moji rezultati:
Hormon | Vrednost (1. merna jedinica) | Vrednost (2. merna jedinica) |
Testosteron | 18.07 nmol/l | 520.75 ng/dl |
Free T | 23.6 pg/ml | 2.36 ng/dl |
SHBG | 49.57 nmol/l | 5.57 µg/ml |
DHT | 412 pg/ml | 41.2 ng/dl |
Estradiol | 105.4 pmol/L | 28.71 pg/ml |
Prolaktin | 179.3 μlU/ml | 8.4271 μg/L |
Progesteron | 0.616 nmol/l | 0.19 ng/ml |
LH | 4.18 mIU/ml | 4.18 IU/L |
FSH | 2.95 mIU/ml | 2.95 IU/L |
Total T3 | 1.81 nmol/l | 117.53 ng/dl |
Free T3 | 5.82 pmol/L | 377.92 pg/dl |
Total T4 | 88.3 nmol/l | 6.86 µg/dl |
Free T4 | 15.71 pmol/L | 1.22 ng/dl |
Potrudio sam se da vam napravim tabelu, i rezultate prikažem u dve merne jedinice, kako bih vam olakšao. Hvala što mi odgovarate.
Od svih vrednosti, jedino je progesteron preko referentne vrednosti (prema laboratoriji, za muškarce je poželjno da bude ispod 0.474 nmol/l).
Kao što znamo, metodologija dobijanja referentnih vrednosti je
statističko uprosečavanje relativno zdrave populacije, što znači da se ne uzimaju u obzir brojni kvalitativni faktori, kao što je dobrostanje ili optimalno funkcionisanje. Zbog čega ovo govorim? Zato što moje vrednosti testosterona i slobodnog testosterona su u poželjnom opsegu, premda, brojni radovi bihejvioralne endokrinologije koje sam pogledao, moje rezultate bi
de facto uzeli kao marker
hipogonadizma. Dodatno, ako uzmemo u obzir i fenomenološke kriterijume, tj. da se još od puberteta osećam suboptimalno (nizak libido ukratko), sve je kristalno jasno. Ja sam svoje probleme uglavnom ignorisao, ali egzacerbacija koju sam opisao u prvom postu mi je opalila egzistencijalni šamar.
Šta mi je činiti? Jel u Srbiji osiguranje pokriva terapiju zamene hormona (HRT), ili previše čitam inostranu literaturu i mogu samo da sanjam o tome?