bratic ja ne znam nista, osim ovoga sto je ovde napisano, ne postoji ni dokumentacije sta ce tom momku na ovu hormonsku sliku trt da uradi, pogotovo ako sa tim poleti ovako rano, tako da necu da se mesam iskreno stvarno, ja sam napisao sta bih ja uradio, plus sto bih definitivno potrazio misljenje vise ljudi iz struke... to je to. da provedem ceo dan sa ovim ne ne svako dobro! hahahhahaah
bratttt moiiiii
znam cika Peki tvoje misljenje i nije da ne postujem (ne u svezi napustanja teme, jerbo imas pametnijeg posla hahahahh )
Vec ti kazem da je ovde iz keca u kec da momak ima problem. I to ne pricam ja ili neko peti, vec ON kaze, i daje dokaze o tome kada je FULL hormonalni nalaz u pitanju. Daje ga nakon terapije koju je lekar prepisao i ON opisuje ono kako se oseca. Mi ga ne ubedjujemo u to da ne moze da mu se digne patka, da nema zelju za opali nesto itd itd- ON TO KAZE BRATOOOOOO
elem
ovako rano? Pa brate vidis da je ovo EPIDEMIJA, a ne koronka. Bratoooo znam licno 50 parova koji ne mogu da imaju decu, a oni mi rekose da je veca guzva na klinikama za oplodnju nego u vreme happy hour u McDonaldsu!! I to ej fakat brat moiiii
Pa dao sam ti text bem te
Ah da, slabo baratas sa eng (ovo pirata tovarim,da neko zista ne pomosli jer je Pirat brat koji Eng drzi u malom prstu)
ali evo i na naski
Pad u ukupnom nivou testosterona je posmatran među muškarcima sa normalnim indeksom telesne mase.
Od 1999. do 2016. nivoi testosterona su bili u padu kod adolescenata i mladih muškaraca, prema rezultatima objavljenim 2020. u Virtuelnom iskustvu Američkog udruženja urologa (eng. American Urological Association Virtual Experience).
„Ukupan pad testosterona kod muškaraca može se povezati sa više etiologija. Sjedinjene države imaju populaciju koja sve više stari, sa starijim muškarcima kod kojih je testosteron u padu. Dalje, ukupna populacija beleži rast u komorbiditetima, uključujući dijabetes, što je moglo dovesti do pada testosterona na nacionalnom nivou”, izjavio je Soum Lokeshwar, urološki ekspert na Jejlovoj školi medicine, tokom konferencije za štampu.
„Ipak, većina ovih objašnjenja o testosteronskom deficitu verovatno je posledica starenja. Ovaj pad u koncentraciji testosterona, uslovljen vremenom, tj. starenjem, nije bio ispitivan kod adolescenata i mlađih muškaraca”, dodao je Lokeshwar, koji je u vreme studije radio na Univerzitetu Miler škole medicine u Majamiju.
Deficit testosterona je rasprostranjen oko 10-40% među odraslim muškarcima, odnosno 20% među muškarcima starosti 15-39 godina, dodao je. Takođe, on i kolege su izradili hipotezu da će ukupni nivoi testosterona u serumu (eng. serum total testosterone levels) opadati ubuduće u kategoriji muškaraca 15-39 godina.
Istraživači su koristili podatke iz studija o nacionalnom zdravlju i ishrani (eng. National Health and Nutrition Examination Studies – NHANES), od 1999. do 2016, kako bi analizirali promene u nivou testosterona u serumu tokom vremena kod 4045 muškaraca 15-39 životne dobi. Tokom perioda studija, 3 različita testa (biotin-streptavidin u periodu 1999-2004, zatim IS-liquid chromatography u periodu 2011-2012 i high-performance-liquid-chromatography tandem mass spectrometry od 2013. pa na ovamo) su korišćena. Ipak, pokazali su uporedive testosteronske vrednosti uz neku dodatnu preciznost, samo u poslednjem modalitetu, rekao je Lokeshwar.
Nakon kontrole drugih faktora koji mogu uticati na rezultate istraživanja (eng. confounders), poput godine studije, starosti, rase, indeksa telesne mase (eng. BMI), statusa komorbiditeta, konzumacije alkohola, pušenja cigareta i nivoa fizičke aktivnosti — ukupni testosteron je bio niži kod muškaraca u potonjim (2011-2016) ciklusima, u poređenju sa ranijim (1999-2000) (P < 0.001). Ukupni testosteron se spustio od 1999-2000 (605.39 ng/dL), 2003-2004 (567.44 ng/dL), 2011-2012 (424.96 ng/dL), 2013-2014 (431.76 ng/dL) i 2015-2016 (451.22 ng/dL; all P < .0001).
Povišen nivo BMI je povezan sa redukcijom ukupnih nivoa testosterona (P < .0001), sa BMI uvećanim od 25,83 u periodu 1999-2000, do 27,96 u periodu 2015-2016 (P = 0.0006). Lokeshwar je primetio da su čak i muškarci sa normalnim vrednostima BMI (18.5-24.9) beležili pad ukupnih nivoa testosterona, tokom istih vremenskih okvira (P < .05).
Uvećana gojaznost/BMI među potencijalnim uzrocima, varijacije testova
Prema Lokeshwaru, potencijalan uzrok ovih padova može biti uvećana gojaznost/BMI, varijacije u testovima, ishrani/fitoestrogenima, umanjeno fizičkoj aktivnosti i vežbanju, procentu telesne masnoće, upotrebi marihuane i toksinima iz okruženja.
„Primetili smo da su niže vrednosti testosterona u vezi sa uvećanim komorbiditetima i povećanim rizikom smrtnosti od svih uzroka. Ovaj pad posebno kod mlađih odraslh muđkaraca, zajedno sa uvećanom gojaznošću, može uzrokovati kancer u ranoj životnoj dobi (eng. precocious cancer)”, objašnjava Lokeshwar, dodajući da takvi padovi mogu uzrokovati slabiji libido, odnosno uvećani rizik erektilnih disfunkcija.
„Ovo je posebno zabrinjavajuće u grupi mlađih odraslih muškaraca, jer se mnogi plaše stigmatizacije i stide se da se obrate za pomoć, posebno kada je reč o libidu odnosno erektilnim disfunkcijama. Koncentracije testosterona iz ove kategorije muškaraca (15-39) se upravo upotrebljavaju kao indikatori normalnih koncentracija. Ovo je prilično zabrinjavajuće, jer kada razmišljamo o normalnim vrednostima testosterona, mi mislimo upravo na ovu grupu i rezultate te grupe. Ovo dalje može uzrokovati nedovoljno lečenje testosteronskog deficita, koje samo po sebi dalje može imati veoma obimne i ozbiljne posledice”.