cek cek, nisam te najbolje rauzumeo, kada mislis da ce da se stvari vracaju u normalu? krajem maja? mislis da nece u septembru biti nista? nikakvih restrikcija? u eu kako gde, negde se poostravaju mere...
edit
jel bi bio ljubazan da mi das link gde si procitao to za vakcine i putovanje(samo offical statements)? to mi deluje neverovatno, jer dok oni i razviju vakcinu (nece skoro), mi cemo pre stvoriti kolektivni imunitet....
ne citas sta pisem.
pre svega, vakcina za covid postoji i nije nista inovativno, vec dobro znano ali ce biti u upotrebi na jesen (gle cuda, sept ili oktobar). Nije napisano da nece moci da putuje ko se ne vakcinise protiv gripa (covid)
, vec ko se ne vakcnise da ne dodje opet do covida - get it the point
....i ako nisi taj, onda NO PASSARAN
elem
stvari se vracaju u EU normalu od ponedeljka.MERE SE NE POOSTRAVAJU NIGDE OSIM NA PINKU! Ugasi druze malo to sranje i nemoj da se plasis sa sebe kao da si deda od 100 god....postajes hipohondar/paraonik kao ovi sto voze aute sa maskama i rukavicma...POSEBAN krug pakla ili moleban za debile
Kao sto sam ti rekao, u zemljama eu su smanjili karantin sa 14 na 7 dana (kod nas i dalje 28
), u slov su otvorene radnje, od sledece ned trzni centri. ja ne znam da li ljudi ovde pate od kolektivnog ludila zvanog pink i slicno . Meni je prosto neverovatno da neko ko je svesno bice ne razimslja ali dobro.
Kako stvari stoje, 3.5 bi eu trebalo da otvore granice a do kraja maja fakluteti, skole i sve ostalo ..
Od septembra nema nista, kao sto rekoh, vec je to plasenje trnja golom guzicom, posto ce udarac svakako biti jak i nece imati razloga da rade nista. Dovoljno je uradjeno, veruj mi, a posledice ce biti evidetne u novembru.
elem
Sve više je diskusija na te i slične teme sa psihološkim aspektom i posledicama po ljude , naravno govori se i o privredi , privatizaciji u zdravstvu i njenim posledicama , ugrožavanju ustavnih prava gradjana . Ne znam da li će to uticati na promene i preuzimanje odgovornosti
Već danima pratim komentare medicinskih radnika i njihovih rođaka i prijatelja po Evropi i Americi. Pucaju. Imaju previše posla, a mnogi nisu materijal za takav pritisak. Džaba znanje. Primaju puno ljudi, a njih je malo. Pomoći iz drugih bolnica i država nema, svako se čuva za sebe. Nema veze ni to što većina ima šmrcav nos i jedva povišenu temperaturu - protokol je važniji od prioriteta.
Ali ima tu začin c, o kome su prvi Italijani pričali, a to je takozvana medicina katastrofe: prednost se daje mlađima i onima sa većim šansama da prežive - stari i bolesni se ignorišu. Oni najviše umiru. Nisu prioritet. Kažu, u jednoj američkoj bolnici došlo do sukoba sestara i lekara jer su stavili dve sestre na 26 pacijenata od kojih je 10 na respiratoru, a lekara ne mogu da dozovu na vreme. U jednoj britanskoj bolnici danas lekar doživeo nervni slom jer mu naredili da pregleda samo mlade. A tek o upozorenjima iskusnih da respirator uništava pluća i da na njemu umre preko polovine pacijenata niko ne govori. Gledaju se samo brojke i procenti. U suštinu se ne zalazi. Nije ni čudo što se u Italiji na kraju došlo na to da je od covid-a umrlo 2% od cifre koja je servirana širom Evrope.
Iskreno se nadam da će nakon ovoga toliko da pljušte tužbe da će sledeći put bar prvo razmisliti. I to prvi lekari dobro da razmisle čemu služi medicina i čemu oni služe.
A ovi što se bez razloga izležavaju u krevetima koji život znače ozbiljnim bolesnicima da se sterilišu i poštede ovu napaćenu planetu svoje genetike.