https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder/history-bipolar#th-and-th-centuryprovlaci se ona jako dugo, stim sto je mozda prepoznata kao bolest koja moze da se tretira lekovima, 70 tih...
ja ti kazem znam sta pricas, ali da li si razmiljao nekada u smeru da u danasnje vreme ne mogu se leciti bolesti, ajd da kezemo problemi na isti nacin kao i pre 30, 40 , 50 godina... jeste stavi toplu oblogu, ali ta osoba se dalje krece i aktivira muskulaturu tokom celog dana, sto ti kazes ode na njivu pa radi,a danas ostane makar 4- 5 sati u stacionarnom polozaju.
d.h. po meni i nije bas najbolje poredjenje takodje, jer je stvar u degenerativnih promena, koje dolaze s godinama, ali znajuci da je jedan od uzroka za populaciju koja se ne bavi sportom, stacionaran nacin zivota, danas ju je pravilnom fizickom aktivnoscu moguce odloziti, kontrolisati bol, raditi razne operacijske tehnike ukoliko je uznapredovala...
kazem ti, znam sta hoces da kazes(pretpostavljam, izvni ako gresim), da od toga neko pravi veci problem nego sto jeste da bi zaradio. ALi psihicko zdravlje je danas vrlo znacajno pitanje, jer se ne zivi kao pre 30 godina, zivi se drugacije i ljudi koji setaju sa nelecenim dijagnozama uticu na druge mnogo vise, sto dalje predstavlja kolektivni problem, a kako i po njih same tako i okolinu. Nije normalno niti zdravo dozivljavati emotivne rolerkostere, i izbacivati to na druge pogotovo, greska je upravo sto ranije i nije prepoznavano kao medicinski problem, nego shvatano normalnom pojavom.