Ok, ajd redom.
Kazes placebo. Pa sto ga ne osetih sa zma, tribulusom, daa ? I za njih sam proveo sate i sate informisuci se svim dostupnim informacijama, znaci i za njih sam imao podlogu, odnosno preduslov za placebo, a opet nije do njega doslo. Ipak mislim da ja bolje poznajem sebe nego sto me ti poznajes (zapravo, ne znas me uopste), pa mogu bolje da razlucim sta vuce ka placebu, a sta ne. Ne tvrdim 100% da nije placebo, ali mislim da je vrlo mala verovatnoca da jeste.
Krvni pritisak merim povremeno i gornji oko 130, donji oko 70. I kad sam uzimao bor i kad ga ne uzimam. Ali razumem tvoje rezonovanje po tom pitanju, ima realnu podlogu u vidu naucnih cinjenica.
Ovo sa brabonjcima je vec omalovazavanje, nemam 11 godina da bih razmisljao na nacin koji si opisao i tu ne bih dalje, nemoj ni ti, nema potrebe.
Medjutim, ono sto je jedino moguce da se tebi desilo, pogotovo kada je jedan mineral u pitanju, a to je da si ti imao deficijent u mineralu Bora, kao sto neko ko ima deficit D vitamina isto moze osetiti slicne tegobe low T ili cak Cinka recimo... I onda kada si to nadomestio, dao si svom telu boost za oporavak. Sto ne znaci da je to test dizalica...
E ovo sto si napisao je, slozicu se sa tobom, najpribliznije istini i realnosti. Ajd da postavimo stvari ovako, pomenuo si cink, vit D, kako njihov deficit moze da uzrokuje nizak test i to je istina. Ali ko ima dobru ishranu, tipa jede pola kile mesa dnevno, a svi koji treniraju i iole vode racuna o ishrani, jedu i vise, pa i mnogo vise od toga, narocito u bulk fazi, oni nece imati deficit cinka i svako dodavanje cinka u obliku suplementa je suvisno i beskorisno, pa cak moze biti i stetno. Isto je i sa vit D, zna velika vecina ljudi i za sunce leti i za vigantol od oktobra do aprila. Poenta je da ta dva faktora (nivo cinka i vit D) kod malog procenta sportista koji vode racuna o sebi, moze biti uzrok niskog testa. Ali koliki procenat sportista poklanja paznju boru ? Pa ogroman procenat nikada nije ni cuo za njega. Mozda u osnovnoj skoli iz periodnog sistema elemenata i brzo zaboravili. A kamo li da znaju nesto vise o njegovom uticaju na organizam, a evidentno je da uticaj postoji. Na kom nivou uticaj postoji mozemo da diskutujemo do sledece godine, ali da postoji - postoji. A koliko ljudi prica o njemu i poklanja mu paznju, vrrlo vrlo mali. Poenta je da je on van radara i da je u biohemijskoj ravnotezi organizma, bor nekako skrajnut, ne poklanja mu se dovoljno paznje. Moja je pretpostavka da vecini ljudi fali bor, jer ga prosto u hrani nema u onoj meri koliko ga je bilo nekada, dok je zemlja u kojoj se on nalazi ipak bila dosta bogatija, za razliku od visedecenijske eksploatacije iste kako vreme prolazi. Ne kazem ja da ce on bustovati testosteron kod svakoga, slazem se da tako nesto ne postoji, ali sta ako je bor delic slagalice koji nedostaje vecini ljudi da imaju optimalan nivo istog? Sta ako 90 i kusur % ljudi ima manjak bora koji se negativno odrazava na nivo testa (odnosno free testa, da budem precizan), pa samim tim i suplementacija borom rezultuje povecanjem nivoa istog ? To je pitanje za razmisljanje i smatram da ima zdravorazumskog osnova za njegovo postavljanje. A iz razmisljanja, moze da dodje i do eksperimentisanja. Stvar je prosta, ko voli da eksperimentise, odradjivanjem adekvatnih analiza moze na sebi da vidi rezultate tih analiza, odnosno da li nesto ima ili nema smisla koristiti.
To je neko moje razmiljanje, a vrlo verovatno da cu jednog dana odraditi analize testa, pre i nakon upotrebe bora, uz postovanje svih drugih relevantnih faktora, pa cu onda moci da pricam i konkretno, a ne na nivou anegdota i pretpostavki.
Kako god, samo da zmo zdravo !
Pozdrav