Pregledajuci MD-ove No Bull S forume proslog meseca u potrazi za zanimljivim materijalom,naisao sam na clanak pod naslovom”Nova studija:dizanje laksih tegova izgradjije vecu misicnu masu”.Takav provokativan naslov je naravno privukao mnogo komentara-pa sam se ia ja odvazio da se upustim u tu temu.
Taj clanak se poziva na studiju sprovedenu na Univerzitetu McMaster,pod vodstvom Dr Stuart Philips-a,tokom koje su naucnici proucavali efekat velikog broja ponavljanja sa manjim tezinama u poredjenju sa malim brojem ponavljanja i velikim tezinama na akutne promene u misicnoj hipertrofiji.Studija je zasnovana na ispitivanju efekata kod 15 zdravih muskaraca starosti u proseku od 21 godine.Dizali su manje tezine (30% max lift-a)ili vece tezine (90% max lift-a) u odredjenom broju ponavljanja.
Prosecno,ucesnici su dizali najmanje 24 puta tegove manje tezine,pre upadanja u zamor.Sto se tice vecih tezina,radili su 5 do 10 ponavljanja pre upadanje u stanje Zamora.Istrazivaci su zakljucili da ovi nalazi sugerisu da je trening sa opterecenjem u kojem postoji veliki obim,a mala tezina efikasniji u izazivanju akutnog misicnog anabolizma,vise nego u slucaju velikog opterecenja,a manjeg obima treninga.
Naravno,ovi rezultati su izazvali milijardu stranstvenih debata na pomenutom forumu o tome da li su onda uopste potrebni veliki tegovi da bi se dobio misicni rast. Naposletku,u skladu sa rezultatima ove studije,mogli bismo jednostavno da dizemo male tezine i da nam misici rastu ,zar ne ? Nije bas tako-postoji vise problema u vezi sa takvim zakljuckom,koje cemo obraditi u ovom tekstu.
Ali,,najprije zelim da napomenem da ni na koji nacin ne osporavam rezultate ove studije-siguran sam da su rezultati ovih istrazivanja validni,kao sto je i labolatorija Dr Philipsa jedna od najboljih na svetu i konzistentno objavljuje validne i kvalitetne podatke.Ja cu samo komentarisati ideju da su mali broj ponavljanja i velika opterecenja inferiorni u odnosu na lakes tegove i veci broj ponavljanja.U ovom slucaju,cini mi se da mnogi ljudi od sume ne vide drvece....
Ceo tekst procitajte [img=https://www.ogistra-nutrition-shop.com/content/107-veliki-broj-ili-mali-broj-ponavljanja-vecita-dilema]http://ovde[/img]