Dužina trajanja treninga
Koliko ste puta pročitali primer ubitačnog treninga nekog Pere Petrovića punog steroida kojim je 12 godina uzastopce osvojio takmičenje Mr. Universe?
Znate na koji mislim... trening je opisan u dugačkom članku u nekom časopisu pod naslovom: Perina strogo čuvana tajna.
U članku vam opisuje kako da i vi dobijete grudi kao što su njegove a da bi ste uradili trening koji vam on predlaže, potrebno vam je 2 ili više sata.
Naravno taj Pera nije priložio i fotografije svoje mini apoteke koja je pretrpana najpopularnijim anabolnim steroidima u svetu bodibildinga.
Ono što hoću da kažem je... da bi time ugrozio samu svrhu članka. Ali to je i cilj njegovih sponzora koji ga dobro plaćaju za reklamu da tim člankom navuče što više mladih početnika da poveruju u idiotsko mišljenje da što im duže traje trening da će više mišića izgraditi.
Duži treninzi automatsko znače i više novca od članarine i veća prodaja suplemenata koji služe da se izbore sa hroničnom pretreniranošću koja nastaje upravo zbog tih treninga!
Zaboravite na njih!!!
Ukoliko ne želite da izbegnete štetne posledice koje vam te štetne hemikalije mogu doneti, dozvolite mi da vam objasnim koliko je to tačno vremena kojeg trebate da provedete vežbajući u vašoj omiljenoj teretani.
Činjenica je da ljudski organizam može da izdrži određeni napor, pre nego što se ne ugasi.
U slučaju veoma veliko opterećenja ta granica je 60 minuta!
Posle 60 minuta, vaš nivo testosterona drastično pada (čak i do 80%)!
Nemojte zaboraviti... testosteron je ključni anabolni hormon koji će vam omogućiti da prevaziđete vaš genetski potencijal!
Ono što vam je potrebno je da po svaku cenu izbebegavate bilo kakvo smanjene nivoa testosterona!
Pored toga što umanjuje dejstvo vaših anabolnih hormona, trening duži od 60 minuta povećeva vaš zamor, kako fizički tako i mentalni i samim tim vam produžava vreme koje vam je potrebno da bi ste se oporavili.
A nemojmo da zaboravimo i faktor motivacije...
Koliko vi možete biti inspirisani i zagrejani pred trening znajući da vam predstoji dug, mučan i veoma izrabljujući trening. A pogotovo kad takvi treninzi ne daju rezultat kakav ste očekivali?
I meni samom bi bilo jako teško da ostanem veoma motivisan.
Kada budete planirali koliko vremena da posvetite svakom vašem treningu, ne zaboravite ovo vrlo važno pravilo...
Ograničite vaš trening na 60 minuta ili manje!
Hoću da ovo pravilo shvatite veoma ozbiljno!
Kada ste u teretani, obratite pažnju na vaš sat. Čim se približi 60-ti minut treninga, vi morate da napustite teretanu!
Ne zanima me da li vam je ostala još samo 1 ili 2 serije da bi ste završili vaš trening... marš napolje iz teretane!
Te preostale serije će vam više naškoditi nego pomoći, i samo će pokvariti to što ste postigli u prvom satu treninga.
E sada se vi pitate:
Kako da postignem da završim ceo trening u roku od samo sat vremena?
Lepo, u OA programu koristićete superserije da biste maksimalno iskoristili svaki minut koji provedete u teretani.
I to radićete superserije za neki mišić i njegov antagonist (recimo biceps i triceps) i time dobiti na dva polja: uštedećete vreme i takođe ćete iskoristiti sve prednosti aktivnog odmora i tako više odmoriti prvi mišić za narednu seriju.
Takođe radićete superserije i za istu mišićnu grupu i to tako što ćete kombinovati izolirajuće i osnovne vežbe.
A evo i zašto...
Da li ste nekada dok ste radili vežbe za grudi i posle njih osećali da ste više pogodili triceps nego grudni mišić? Da, e pa svako je to doživeo.
To se događa zato što manje mišićne grupe često ranije otkažu pre većih. Pa zato možda i niste dovoljno stimulisali dovoljno vaše grudi baš iz razloga što vam triceps nije izdržao!
Iz tog razloga u OA programu će se u superseriji prvo raditi izolaciona vežba da bismo zamorili te veće mišićne grupe. Zatim ćete osnovnom vežbom veoma jako pogoditi željeni mišić.
Ako već ne koristite superserije u vašem treningu, vi traćite veoma dragoceno vreme!
Na ovaj način u OA programu vi ćete uraditi i do 20-30 serija po treningu (i sve u okviru od 60 minuta)!
Detaljan program ću vam kasnije izložiti tako da ne morate da brinete ako vam još sve nije najjasnije.
Jel čita iko ovaj prevod :?:
Skoro da niko nije ni komentarisao, a baš me interesuje šta misle profesionalci o svemu ovome.
Ima još dosta toga da se prevede, ali mislim da je i ovo dovoljno za neke komentare.
Pozdrav