Pa ovde je problem u tome sto neki udarac, povreda ili slicno NIJE leceno ni na vreme ili ako jeste, onda nije kako treba. Nije postavljena dijagnoza verovatno kako treba, lecenje NIJE odradjeno adekvatno, i verovatno je povrtak na sprotsku aktivnost bio preran, sto je dovelo do kalcifikata. Da bi shvatili drugi,a ti verovatno znas... kalcifikacija predstavlja staranje cvrstog, poput kosti ,stranog tela u miscu. Kalcifikat nastaje na podlozi krvnog podliva (hematoma) u misicu, koji nije pravilno lecen.... Kalcifikat pravi velike bolove pri treningu i mesto je slabosti msica......itd itd itd itd
ali tebe to verovatno ne intresuje vec kako da se leci ili reze
Postoje 3 (danas kod nas, a verujem i kod vas) dok u svetu verujem da postoje verovatno mnogo naprednije tehnike.
Prva i po meni najbolja ako je moguca jeste lavaza. to je metoda „ispiranja" kalcifikata fizioloskim rastovorom, odnosno slanom vodom i to kroz dve igle koje se uvode u neposrednu blizinu kalcifikata. Postupak sprovodi lekar naravno ambulantno i to samo onda kada je kalcifikat u TEKUCOJ fazi- to moras proveriti
Postoje dve vrste operacije: Prvi je artroskopija, te je kod njega, naprave se male ulazne rane i manje stete za okolna tkiva a postoperativni oporavak je relativno brz.
Drugi je operacija na otvorenom predelu pod anastezijom, te je postoperativni oporavak bitno duzi nego kod artroskopije.
Da li je moguc povratak kalcifikata.Na operisanom mestu, sigurno ne. Ali kazem
ti nista nisi napisao u opste o vrsti povrede, nacinu povrede i svemu ostalom sto je prethodilo tom stanju, a ono svakako odredjuje kako posoperativni period, ako do njega dodje kao i mogucnost evenutalnog povratka kalcifikata.
Naravno
naglasavam da ja NISAM lekar vec je ovo i na zalost moje emprisjsko iskustvo