Pozdrav svima.
Potreban mi je savjet u vezi problema koji ne neko vrijeme muči. Naime, unazad više od godine dana imam neke simptome kojima bi mogao biti uzrok nizak testosteron. Stalan umor, nesanica, gubitak mišićnog tkiva, glavobolje, promjene raspoloženja... Prvo sam na svoju ruku u privatnom laboratoriju napravio nalaze krvi i u 16h je ukupni testosteron bio 10 nmol/L, slobodni testosteron 310 mikromol/L. Nakon toga sam otišao kod endokrinologa i ponovio nalaze ali u 7h ujutro. Ukupni testosteron je tada bio 18 nmol/L, slobodni testosteron 450, LH, FSH na donjim granicama, estradiol 120 pmol/L. Pošto su svi nalazi u granicama referentnih vrijednosti, moja doktorica nije željela raditi ikakve nove pretrage i rekla da je sve u najboljem redu. Kasnije sam malo istraživao po netu i dosta ljudi piše kako je sve ispod 20 nmol/L za muškarca u ranim tridesetim premalo.
Moje pitanje, da li da probam na svoju ruku uzimati terapiju? Terapija bi bila 9 ili 12 tjedana, jednom tjedno 250 ml galenikinog testosterona depo (za taj proizvod kažu kako je nešto poddoziran što mi i odgovara) nakon terapije uzeo bih klomifen citrat anfarm 30 dana, nisam siguran 25 ili 50 mg. U slučaju bilo kakvih promjena na bradavicama imao bih pri ruci i Arimidex od AstraZenece. Na sredini terapije nakon prestanka bih ponovno napraviti nalaze krvi.
Da li je suludo ovako nešto raditi na svoju ruku? Ponavljam još jednom, od doktora baš i nemam neke koristi jer je za njih sve iznad 6 nmol/L odlično. Nema nikakve logike da za nekog od 30 i 80 godina postoje iste vrijednosti testosterona.
Imam 31. godinu, 177 cm, 70 kg, bf oko 23%, nikakvih problema s prostatom.
Ispričavam se na podužem postu i zahvaljujem na eventualnim odgovorima.