Ne odrzavam nego hocu da smanjim telesnu masu odnosno procenat masnog tkiva. Da bih to uradio treba mi okvirno koliko kalorija da unosim dnevno a da bih to odredio treba mi TDEE kao polazna tacka od koje cu da oduzmem 500kcal i to ce mi biti dnevni unos.
Ako mi je TDEE 3000kcal onda je cilj oko 2500kcal dnevni unos.
U tih 2500kcal cu da uracunam oko 2g proteina po kg telesne mase. Posto ona sad iznosi 97kg to je oko 200g proteina dnevno odnosno 800kcal. Znaci ostaje mi jos 1700kcal da rasporedim na masti i UH. Mene zanima kako da njih rasporedim, koji odnos masti i UH?
Da napomenem da su ovo samo okvirne brojke, da u praksi necu da brojim sve tacno u gram i kaloriju ali mi treba neki orijentir oko koga cu da namestam dijetu.
Razlog zasto 2g proteina po 1kg telesne mase je sto je to usvojena praksa za bodybuilding vezbace barem ove rekreativne u koje ja spadam. Ja obicno uzimam malo vise od toga, tipa oko 2,2g i tako se hranim generalno ali ovde sam uzeo to zaokruzeno na 2g cisto jer razmatram principe oko planiranja dijete pa da ne ulazim mnogo u detalje.
E sad ako sam nesto lose skontao ispravite me.