Pozdrav i za tebe
Vidi,pre svega da kazem da pisanje ovlikih postova nema smisla iz vise razloga,a jedan od glavnih je taj sto se obicno onaj koji pise vrti ukrug,pravdajuci svoj popstupak ucinjeni (nije bitno koji) kroz hiljade karaktera,a vrteci licnu pricu u krug.
ali pokusasti cu da ti priblizim,a bez obzira sto ti kazes da pisanje zasnivas na empriji,da to bas i nije tako ( vecinu stvari rezonujes korektno,ali ima dosta toga sto bas i ne)
Uput proizvođača je tableta pre i tableta posle treninga kao i da se ne prekoračuju propisane doze. Ebem mu miša, ako neko ko pravi proizvod i ima interes da što više trošim da napomenu da ne prelazim dnevnu dozu, sklon sam da ga poslušam.
Ovo je kao i ona,da na tarabi pise da je Perica,maricu,a nije. Dakle rec je o RDA ili denvno prepisanoj dozi na dijetu od 2000 cal,koji i ciji su reper u EU uzeli kao univerzalni (jer je eu brend). Da ti pokusaj pojasniti da npr nas zakon dozvoljava UVOZ nekog preparata cija doza na orginanom cerifikatu je 2 kaps ili 10 gr ili bilo koja druga merna jedinica,ali nas zakon ujedno NE DOZVOLJAVA doze pojedine supstance koja se nalazi u prozvoidu sa orginale deklaracije.Ili da te ne bunim. Dozvljen je uvoz kao dijeteteskog prozivda ali po nama,doze ne bi trebalo da budu te koje jesu vec obicno manje.Da ti sada ne nabrajam prozivode itd. I jos jedna krcjalna stvar. NUTREND niti bilo koji brend na ovom svetu nije PROZVODJAC vec samo "punioc" sirovine,a DOZE (RDA) prepisuje min zdravlja poejdine zemlje..tako da,nadam se da sam bar malo priblizio
Creatin je navika i isključivo je tu da ispoštujem PWM, nista više. Krealcalin mi je nekada davao dobre rezultate, ali nisam odmah hteo da krenem sa njim obzirom da sam bio van sporta
ovo nema smisla posto se dve razlicite vrste kretina primenjuju kod i u dva razlicita procesa itd.Isto bi bilo kao da kupis nova kola i sipas aditive u gorivo,jer si imao stari i pokvaren auto,pa si navikao.Nema smisla.Dakle,treba da koristis ono sto je potrebno,a ovisno od cilja,a ne sto si navikao.A to onda treba da se u dogvoru sa onim gde kupujes i da ti se obrazlozi
Glupo je da ti obrazlažem razlog izbora baš ovih supstanci kao i doziranja koja sam naveo obzirom da nema potrebe da te opterećujem, jednostavno ovo je empirijski a ne kontemplativni izbor ( pričao si više puta o emiriji kao majci uspeha).
NARAVO-empirija je zakon,samo sto kod tebe deiftivno nije bio postupak,a moguce da ti je promaklo dosta toga i kod pauziranja od sporta (pretpostavljam),posto i sigurno stvari koje pises,ne sumljam da nisi radio,ali ti sa sigurnoscu tvdim da nisu ok
Tečne BCAA su totalni promašaj, ali su mi pale sa neba ( poklon ) te ih koristim u duploj dozi posle tegova a pre karido treninga ( do 30 minuta trake ), bukvalno da prespojim period do BCAA u prahu iz PWM-a. Ovde se potpuno slažemo, ali moras priznati da je glupo baciti poklon
Na ovo sam rekao sta sam imao,i ne bih da sirim pricu dalje.A da je nesto glupo bacati,svakako da
Pre ponovnog bavljenja sportom sam ponovo dobar deo stvari pročitao i video da se kod suplemenata ništa epohalno nije desilo za sve ove godine.
Veoma,veoma si u krivu,posto se desilo mnogo toga,a desilo se to da ljudi vise npr nisu ovce i da im neko prodaje nesto kao "sveti gral" ili kao nesto sto je FUL,TOP itd,ili su npr ljudi skontalo da nesto sot u USA kosta 20 dollara ,kod nas kosta 70 eu,pa su ljudi skontali da nije sve u sarenoj kutii i USA zastavi,pa premda mi jesmo nebeski narod (sarkazam),ipak nas Ameri ne vole bas toliko i pakuju posebno za nas sto je TOP skupo,a njima uvuljuju smece vec se bas desava obratno itd itd td,pa do i preko gmo,gmp,hacaap,gluten free i ostalih cerfitikata ,pa kao i u ostalom npr da su ljudi (vecina) shvatili da BREND nije prozivodjac,vec da se sirovina kupuje na globlanom trzistu bla bla bla (velikim delom za taj deo male edukacije,pripada i mojoj malenkosti
)
dok mi arginin i beta alanin daju kick kako bi aktivirao mišićno pamćenje i počeo lagano da se vraćam u formu. Doze koje uzimam mi prijaju i nemam nameru da ih dižem i to je to.
navedeni suplementi nemaju veze sa muscle memory i to je nesto INDIVUDALNO i kao triger se moze pojaviti bilo sta,a ne mora da znaci NISTA,posto sam vidjao ljude koji su bili sampioni i posle svega novog sta su rpobali,muscle memory im je BAS KOCNICA i bas obratno to sto ti ockujes,a da ti ne ulazim u dodatana objasnjenja da bas to misicno pamecenje moze da bude VELIKA BARIJERA kod coveka,cije hormonalne fukncike zeleli mi to ili ne ( 37-48-50 god zivota) su u OPADANJU i npr to moze da bude jedan od trigera gde nam muslce memory nanosi stetu jer se telo brani
Nadam se da sam i ovaj deo priblizio. A oko BA i ARG cu ti objansiti dalje...
, zašto misliš da je doza od 7g arginina univerzalna doza za sve koji ga uzimaju ( konkretno, moje i tvoje potrebe ni po jednom osnovu nisu iste i nikada neće biti, ti si posvetio život ovom sportu, za mene je ovo samo način da se bolje osećam i malo dohvatim kredita za starost ).
Gle,
ja kada nesto pisem,onda ne mislim,vec pisem ono sto ZNAM i iza cega stojim.Meni je veoma testko da ti sada razlazem molekularnu strukutru pojedinog suplementa i njihov pojedinacni ili sinergicni uticaj na ovo ili ono,ali to da li sam ja,pero,marko ili ti u pitanju,to je IRELEVATNO vec pisem o necemu sto ima ili nema smisla
Dakle
nije stvar i ne postoje UNIVERZALNE doze nicega,a pogtovo ne suplementcije ili aas,vec je to stvar rekacije celije i receptora na isti.Ono sto znam i sto tvrdim je to ,da drndanje celija sa malim dozama arginina 2-3 gr ,je indenticno "drndanju" sa efketivnim i dokazanim dozama od 7-10 gr iz razloga sto i BA i ARIGNIN imaju na zalost svojstvo brzog zasicenja celija.Da ne duzim i prevedem. Ti nakon odredjenog vremena kroistenj tih i takvih doza,receptor NE REAGUJE,a povecavanje doza nema smisla npr jer bi "solio more",dok te koristene doze jedino sto su uradile su to da su otupile receptor,a efekat uptrebe nije onaj koj bi trebao da bude i koji biva na EFKETIVNIM I DOKAZANIM dozama. I da naglasim da sve sve kapsulirane ili tabletiranje (doduse ovisi od popstupka tabletiranja,i koja vrsta farmacetuskog kreca se koristi it itd itd) ima tendenciju SPORIJEG raspadanja ( u stomaku) kao i naravno odma sporije digestije,a samim tim i ISKORISTILJVOST istih nije i ne moze da bude kao kod instant prahova ili IV supstanci (ovde je sada vec rec o lekovima) ali to ne gubi smisao onoga sto pisem jer je rec o % iskoristiljvosti prilikom raspadanja u stomaku na sta utice mnogo faktora od zelucane kiseline,zapremine hrane u stomaku,preradjene,do pola preradjenje itd itd itd. Bootom line je da je sigurno PRASAK bolji od capsula ili tableta
sedeo sa nutricionistima i drugim doktorima
na ovu temu...nisam bas raspolozen
Zanima me da li si imao iskustva sa alpha lipoinskom kiselinom ( videh da je sastojak UN testo bustera koji si pohvalio u nekom od skorašnjih postova ).
Naravno
samo ovo sto si napisao oko mog "skorasnjeg" posta o UN testo boosteru je samo dokaz da veoma,veoma dugo nisi na "sceni" i dokaz da si mnogo,mnogo toga propustio,posto od tog pisanja se pojavilo,proslo i nestalo bar 20 boljih producta na nasem trzistu,a isto toliko ih i sada postoji.
ALA,odlican cak sta vise superiroran suplement,ali u samostaloj verziji,a nikako kao dodatak nekom boosteru,jer opet ti ponavljam DOZE su stavljene da bi zadovoljile neki RDA ali sigurno da ne rade posao kao u samostaloj verziji,ili da stave doze koje su potrebne,onda taj preparat nije moguce "nabudziti" ili bi SERVING size trebao da bude onoliko,koliki ni jedna drzava ne bi dozvolila
.Lakse je staviti 30 supstanci i od svih po 0.01 mg ,da se zadovolje potrebe "standarda" i onda kada kupac procita i kaze VAUUUUU,a onda opet dolazimo do toga o cemu sam ti napisao u vezi svega iznad.
I nemas potrebe da stavljas znak UZVICNIKA iza tvoje recenice: ovo su doze i ne nemaravam da ih povecavam -ja nisam ovde da nekome nesto povecavam ili smanjujem,naturam ili uvaljujem.Bavim se uvozom,prodajom i distribucijom suplementacije, i ovo pisanje ispada da ja nesto nekome povecavam,ali sa druge strane moja firma je tu gde jeste,bas iz razloga sto ne lazem,varam i muljam ljude kod saveta ,a kao dokaz za to mi se mnogo puta obilo o glavu sto umesto da PRODAM I CUTIM,pitam coveka koji "zna" sta hoce,zasto to zeli,i posle moje price o tome da mu to nije potrebno,on to isto kupi negde druge!!! Dobro,na kraju se svi oni vrate,jer je u stvari savet,a ne kupivina mnogo bitnija,ali dobro.To je neka druga tema. I svako ko me poznaje i svi koji su me pitali za savet,mogu da potvrde uprav ovo-ako trazis savet ,onda ces ga i dobiti.A ako ti (ne ti licno) "ZNAS",onda sto kazu ovde Lale - ta marim ja
-Meni je prilicno tesko ,a i nemam vremena,nego ovako pred trening,da pisem ovako EPSKE postove,sto sigurno vise necu jer nemam potrebe za tim,i na ovu temu moze da se drzi seminar u trajnju od 5 sati i bio bi malo.
Još jednom, hvala na vremenu i volji da pomogneš ( tako sam shvatio tvoj post ).
Hvala tebi na razumevanju,da post nije nikakvo "natezanje" niti bilo sta i nema na cemu meni da hvalis