Pozdrav svima
Novi sam na forumu i prije svega registrovao sam se kako bih pokusao dobiti sto bolje savjete oko ishrane, suplementacije i treninga.
Imam 28 godina, 180 cm , 78 kg trenutna kilaza
Treniram pola godine vec s tim da sam tek zadnja 4 mjeseca ozbiljnije pristupio svemu tome, , od suplementacije(tacnije whey samo), ishrane pa do promjena losih navika kao sto su neredovan san i konzumacija alkohola..
Iz pocetka sam trenirao samo da „se malo dovedem u red „ jer sam dosao bio na najvecu kilazu dosad – 88 Kg a sa klasicnim pivskim stomakom. Pivo i nezdrava hrana me najvise ugojila iako sam uvijek bio aktivan
Trenirao sam pet puta sedmicno po ovom planu :
Pon – Prsa , Utorak – Ledja , Srijedom ili Cet – ruke , Pet – ramena , Ned – Slobodan izbor – nekad kruzni trening nekad noge i trbusnjake ...
Noge sam iskreno najmanje radio , mada imam prirodno jace noge .
Ishrana
Odmah u startu , izbacio sam hljeb, slatko, grickalice i masnu hranu. Od 2 do 3 obroka dnevno presao sam na 4-5 obroka dnevno.
Cim ustanem jeo sam zobene uz mjericu wheya ili proteinski sejk . Proteinski sejk sam cesto koristio kao medjuobrok. Banana – mladi sir – voda/mlijeko . Od medjuobroka sam jeo bademe, kikiriki u ljusci, indijski orah, chia i sjemenke tikve suncokreta i lana , suho voce, jogurt,
Ti medjuobroci su mi dobro dosli na poslu . Od ostale hrane jeo sam bijelo meso, ribu , rizu , kuhano povrce, jaja, mladi sir itd
Iskreno nisam brojao kalorije ni pojedinacan unos Uh, masti ili proteina .
Zbog posla mi je malo teze planirati sve al uglavnom gledao sam da jedem svaka 3 sata, da konzumiram minimalno 2 litra vode dnevno i da imam dovoljno sna.
Radio sam i kardio 3 puta sedmicno
U ova 4 mjeseca sam dosta zadovoljan ucinjenim. Smrsao sam 10 kila a tijelo sam fino oblikovao, cak mi se i trbusni misici naziru a iste nisam vidio od srednje skole ..
Sad sam se vratio sa odmora i moram reci da sam primjetio i na moru i na bazenu da me cure sad fino pregledaju .
To mi je na neki nacin dalo jos vise motiva za treningom i dovelo do ideje da jos vise napredujem.
Sljedeci cilj mi je masa i zelim se maksimalno posvetiti tome.
Molim pomoc i savjete oko plana treninga i suplementacije .
Koji plan treninga koristiti i koji vama najbolje djeluje ?Koje su najbolje vjezbe za specificne misicne grupe i na sta se vise fokusirati od ostalog.
Koji suplementi su obavezni, koji su pozeljni a koji su bacanje para za neki mjesecni budzet za suplemente od 100 eura.
Da li je ova gore navedena ishrana uredu ? Naravno mislim na izbor namirnica a u svakom slucaju cu povecati unos kalorija. Koliko je bitno da detaljno racunam unos svih kalorija ?
Hvala unaprijed na svim savjetima