Koliko shvatam ti si trening samo čitao nisi radio?
Imaš opciju 3 ili 4 x nedeljno da radiš, uzmi i radi BBB verziju 531. Naravno ako ćeš čitati samo programe, a ne celu Wendlerovu knjigu da bi shvatio filozofiju mislim da gubiš vreme...
Iskreno meni je 4 x nedeljno bilo uvek previše za taj program, uglavnom sam radio 3, ali sam često i sa dva bio sasvim zadovoljan. U svakom slučaju BBB dodatak daje još pumpe na kraju treninga, tako da verujem da će to biti dovoljno.
E sada ukoliko ti želiš da ti raste snaga treba da pratiš procente, jer je ona vezana za akumulacioni period i trening je osmišljen da bi svaki ciklus donosio povećanje težina, nekada manje nekada više. Ukoliko ti treba program gde nije akcenat rast snage nego samo da sabiješ teretanu u 3 treninga nedeljno, bolje je da se držiš hipertrofije, ali u tri puta ili čak osnovnih liftova + asistenata
Na primer:
Ponedeljak: benč + asistenti
Sreda: Dl + asistenti
Petak: SQ + asistenti
Ovo je nešto što će jako da liči na 531, ali nećeš pratiti procente i ponavljanja, nego ćeš videti kako to ide za tebe. Naravno za ovako nešto treba iskustva, a ti ga imaš ako sam dobro razumeo. I na ovoj vrsti treninga će cns goreti, pa je potreban deload na 4-5 nedelja.
Iskreno meni je najviše odgovarao trening (kada govorimo o tri puta nedeljno) gde sam imao ponedeljkom i petkom liftove, pri čemu sam uvek ponedeljkom radim BP ili MP (menjao svake nedelje), a petkom SQ ili DL. Sredu sam ostavljao za rad na mobilnosti + jedan olimpijski lift.
Kod asistenata najviše volim da radim 1-2 sa tegovima i ostatak sa trakama ili gumama. Ja sam lud za elastičnim opterećenjima, tako da je to razumljivo, ali ako se odlučiš za ovakvu vrstu treninga, nezaobilazni asistenti bi uvek bili: reverse hyper, face pulls i slični. Milan će ti uvek reći, sve je u gornjim leđima, kako BP, tako i SQ da nabaciš dovoljno mesa da ima gde šipka da stane...
Da zaključim i da idem da nastavim da radim
1. Knjiga 531 J. Wendler
2. BBB program unutar spomenutog 531
3. Rad na mobilnosti
4. Elastična opterećenja
5. Pamet u glavu i čuvaj cns