Pozdrav svima, novi clan ovde, ime je Marko i vrlo mi je drago sto sam nasao ovaj forum
Da ne duzim previse - sa godinama (27) dodje malo iz dupeta u glavu pa pocnes da shvatas koliko su neke stvari bitne, ishrana i fizicka aktivnost u mom slucaju, sto sam pre zanemarivao. Nije da sam u nekoj preterano losoj formi, na prolece i leto se igra basket, u pokretu sam.. Ali ove zime sam bas preterao. Na 180 cm nabacio sam 103 kile i hocu potpuno da promenim sve posto se ne osecam bas dobro i vidim da ovako vise ne moze.
Siguran sam da ima stotine ovakvih postova ali molim vas da razumete da nikada u zivotu nisam obracao paznju na to sta jedem/koliko jedem, naravno da sam cuo za UH, PROTEINE i MASTI ali tek sam juce procitao na jednom postu ovde cemu sve to zapravo sluzi i kakvu ulogu igra u ishrani. Ono sto hocu da kazem je da sam TOTALNI pocetnik i neznalica i molim vas ne ljutite se na mene previse. Juce sam poceo da citam i danas sam proveo veliki deo dana citajuci i sada vlada velika konfuzija u glavi pa bih voleo neke bas osnovne stvari da mi neko potvrdi i kaze da li radim dobro ili ne. Ukratko uzasno sam tupav za sve ovo i novo mi je.
Posto sam video 103 kile poceo sam malo da pazim sta jedem.
Izbacio sam hleb i sve vrste grickalica, izbegavam secer koliko god mogu (jedino sto uzmem 2 kasicice na dan uz kafu/caj, ujutru/uvece).
Vodim racuna da pijem 3 l vode, obroke sam malo smanjio (bez 4, 5 punih obroka na dan, smanjio sam na 3 i vodim racuna da jedem manje za 1 obrok), sa tim da sam veceru vise nego prepolovio.
Svaki dan setam od sat i po do 2, idem brzim tempom i fino se preznojim za vreme takve setnje. Uz to radim 300 sklekova na dan i imam teg od 7kg sa kojim radim nekakve gluposti, njakam ga, ne znam ni da li su to prave vezbe, ove nazovi vezbe sam poceo da radim pre nedelju dana otprilike, setnja traje od dana kad sam stao na vagu.
Za otprilike 3 nedelje sam skinuo kilazu na 95, 8 kg sam izgubio i tu sam sada. Nisam toliko nabrekao vise, kais moze da se pritegne sada malo jace
U tom postu gde je jedan covek pricao o osnovama zdrave ishrane sam izracunao da mi treba 2700 kalorija dnevno da bih ostao na ovoj kilazi, isto tako sam i saznao da treba da smanjim dnevni unos istih za 500. Znaci 2200, i da ih podelim na 40% UH i proteina + 20% masti.
Ono sto me buni je sta tacno i konkretno da jedem za dorucak i veceru..?Koliko vidim preporucuju se UH, da bi se imala energija za dan koji sledi: one ovsene pahuljice, musli i sl sa dodatkom mleka/jogurta? Ili da kombinujem i UH i proteine i masti? Koje su dobre i ekonomicne namirnice? Ako moze primer za jedan dobar dorucak, jos nista nisam kupovao jer hocu prvo da vidim sta bi trebalo a po internetu svako pise drugacije. Ovo valja ovo ne valja, pa na drugom forumu/clanku vidis potpuno drugu pricu.
Za rucak jedem sta ima, rucak je obicno fin i ima svega, tu ne mogu mnogo da izvoljevam nit' imam jos finansija da bih imao bas svoju posebnu ishranu u potpunosti. Kada budem imao znam da mi slede krompir/pirinac + belo meso i salata..
Za veceru izbegavam UH u potpunosti i gledam da jedem samo proteine i masti, opet po onome sto sam procitao (da salo nastaje od viska UH, ne od masti zapravo i da se taj nepotroseni visak energije talozi i prelazi u salo). Cesto jedem tunjevinu/sardine, sira kakvog ima ili neke salate, cesto i isprzim jaja sa slaninom. Ako nemam nicega, pojedem manju kolicinu suhomesnatog, salama/kulen/slanina sa kupusom ili maslinama. Opet, sta bi bio dobar primer za veceru, koje namirnice i ako moze primer (po mogucnosti vise) dobre i zdrave vecere? Jedna stvar koja se ponavlja je sir sa malim % masti i neke zdrave masti uz to, tipa bademi/lesnici?
Sad, pitacete sta mi je cilj. Cilj je prvenstveno da promenim nacin ishrane i zivota, naravno da ne ciljam da budem bb ni profesionalni sportista, teretanu necu da posecujem u ovom periodu niti imam finansija za suplemente, uostalom o tome mogu da pocnem da razmisljam tek nakon 3 4 godine.. Hocu da udjem u finu formu koju cu odrzavati i gde cu se dobro osecati. Koliko sam razumeo prvo treba da smanjim unos ugljenih hidrata i uz vezbu i adekvatan unos proteina da odrzim misicnu masu koliko toliko.. Da se 'isecem'?
A posle toga da nabacujem misica po zelji i dalje odrzavam procenat sala niskim?
Da li mogu da nastavim sa rezimom 2 sata setnje na dan, sklekovi i bodyweight vezbe, jos malo kad otopli pocecu sa propadanjem i zgibovima i kad bi trebalo da pocnem da ubacujem tegove (mogu da nabavim bucicu od 20 kila)? To bi bilo to ukratko, hvala unapred i jos jednom kazem drago mi je da sam nasao ovaj forum