Citiracu vam jednog drugara, koji mi je dao savet sto se tice kardio treninga, zanima me vase misljenje..
"Da bi tvoje telo krenulo da razbija masne celije i koristi masti za energiju, mora da se poklopi vise stvari. Moras da potrosis sve glikogenske depoe u telu. To su male energetske bombe secera koje telo stalno trosi i stalno dopunjava. Ima ih u krvi, jetri i misicima. Njihova ubrzana potrosnja krece kad ti je srce na 110-140 otkucaja. Ispod toga, telo ce brze proizvoditi glikogen nego sto se trosi. Preko toga, telo ce se boriti da te sto pre zaustavi i blokira ti metabolicke puteve i krece da ti razgradjuje misice. Zato ljudi koji dzogiraju vrlo sporo, ostaju debeli a ljudi koji se profesionalno bave trcanjem skoro da nemaju misice.
Dakle treba ti kardio zona 110-140. Tad krece potrosnja glikogena, prvih par min se brzo potrosi glikogen u misicima. Onda krece da se trosi onaj u krvotoku.. Taj trenutak prepoznajes kao momenat kad pocne bol u misicima i navikavanje na napor. Rezerve iz krvi se trose oko 5min. Kad se potrose, aktivira se jetra. Ovaj trenutak je onaj kad bi rado odustao i mrzi te da trcis a znas da imas snage. Jetra snabdeva telo glikogenom 5-7 min. Dakle prvih 15ak min trcanja, tvoje salo se samo trese gore dole. Posle prvih 15min krece izvlacenje masti i pretvaranje istih u glikogen. To se desava u jetri i svaki gram koji se napravi se kroz krvotok salje u misice.
Ovaj momenat prepoznajes kao trenutak kad si iscrpljen ali znas da ces imati jos dosta snage, samo je pitanje koliko bola mozes da podneses. E, ovo je presudni period. Trcis bar jos 15min da bi se aktivirala potrosnja masti iz sto veceg broja depoa. Mast je jako tesko razlaze i jetra je izvlaci i pravi rezerve iz raznih delova tela i secka lipidne lance kariku po kariku. To je spor proces i zato sto duze trcis u tom drugom periodu trcanja, vise ce lanaca da ti udje u jetru.
A kada zavrsis sa kardiom, sve dok ne uneses neki uh, telo ce ti trositi masti, zato je najefikasnije trcanje od pola sata neposredno pre treninga da bi tako ispraznjen od glikogena imao sto duzi period velikog napora, a jetra ti je puna masti koje moraju biti razlozene.
U kombinaciji sa rotacijama, ispostuj ovakav trening samo nedelju dana, 6 dana nedeljno i javi mi se posle nedelju dana"
Takodje, posto sam vozio sobnu biciklu pola sata jutros, pre dorucka, a nakon sto sam popio zeleni caj, po njemu je to bespotrebno.. S obzirom da se ne razumem bas u metabolicke procese, zanima me tudje misljenje o svemu ovome?