Ti si u prvoj poruci napisao "Smith masina je najbolja za cucnjeve" a ne "Smith masina je najbolja za cucnjeve za ljude sa diskus hernijom" i slično. Otkud ti znaš da dečko ima diskus herniju?
Da si napisao "Smith masina je najbolja za cucnjeve ako hoćeš direktno da gađaš kvadricepse", onda bi to i imalo nekog smisla.
Ako govorimo o misicnom rastu pa i pripremi sportista iz pouzdanih izvora znam da se njihovi treneri pre opredeljuju na smith masinu nego za slobodan teg...
Loši su ti izvori. Osim ako misliš na "personalne trenere" po teretanama, to je druga stvar jer ih boli uvo da se bave tehnikom nego daju ljudima da rade na smithu ili ih odvedu na leg press.
jedno pitanje ,kako mislis da eksployivan pokret uradis sa slobodnim cucnjem ?
Pa prosto. Kako drugačije misliš da uradiš keca na čučnju ako ne eksplozivno?
Još samo da mi objasniš kako npr. bacači kugle ili weightlifteri (najeksplozivniji sportisti) rade čučanj na smithu sa 50kg pa nek ide život.
Mislim, smith i eksplozivnost... o hipertrofiji na smithu i možemo da pričamo, ali eksplozivnost, daj leba ti prvo nauči šta znači taj termin.
I baš naprotiv, početnik treba da radi čučanj sa slobodnim tegom i da jača celu muskulaturu bar prvih godinu dana, a ne da se bavi izolacijom pojedinih mišićnih grupa. Upravo to i dovodi do povreda. Izolujem kvadriceps a erektori su mi ko grisine pa se čudim što su mi povređena donja leđa.