Evo ti odgovora. To isto sam napisao na jednom lokalnom forumu.
KAKO DA SE ODVIKNETE OD PUSENJA BY SASADIM
(al sam ozbiljan, he he, kao neki doktor, a?)
Kao prvo morate da odredite datum. Taj dan ne treba da bude neki obican datum vec neki vazan dogadjaj u vasem zivotu (npr. rodjendan, nova godina, godisnjica...) U mom slucaju je to bio moj 30-ti rodjendan. To ce vam kasnije pomoci zato sto cete se uvek setiti kada ste prestali da pusite, sto ce vam dati jos vece samopouzdanje , nego da nemate pojma kada ste prestali.
Drugo, 2-3 meseca pre toga nagovarajte sebe, samo usmeno, nemojte glasno da neko ne pomisli da ste Wacko poludeli. Znaci nekoliko meseci pricajte samom sebi da to nije dobro za vas, da je stetno, da se od toga umire ranije, da se brze stari, da se postaje impotentan Confused...... U mom primeru sam sebi dosadio posle 2 meseca ubedjivanja sa mojim cimerom u glavi.
Trece. Kada dodje taj datum, morate odmah po budjenju da prestanete da pusite. Ali skroz. Nikakvo smanjivanje kolicine cigareta nije dozvoljeno. Znaci sve ili nista.
E sad dolaze krize.
Prvih tri dana cete imati ogromne krize, toliko jake da je bolje da ne idete na posao i da nigde ne izlazite. Imacete zelju da osamarite svakog zivog stvora koji stane ispred vas, oca, majku, zenu, prijatelja..... (loodo, zar ne). Negde sam procitao da je slicna i jaca zavisnost od nikotina nego od heroina. Ne znam da li je tacno, ali da je tesko u prva tri dana, tesko je. Ustvari to je sve od problema. Savet, jedite, hranu, zvacite zvake, pijte nesto, setajte se....
Sledecih sedam dana posle ovih prvih 3 cete biti nervozni ali daleko manje, tj. podnosljivo. Savet, kao i u prvih 3 dana grickajte nesto non stop.
Sledecih mesec i po dana cete 1 ili 2 puta dnevno pomisliti na cigaretu. Meni se cak desavalo i da recimo kada udjem u sobu i ugledam majcine cigarete, ruka sama nesvesno podje ka njima, ali se setim da sam presto da pusim, i naravno odustanem od toga.
Posle svih ovih nazovi "kriza" vise necete imati problema sa zavisnoscu. A tek kad posle 6-7 meseci pocnete da disete punim plucima, nikada vam nece pasti vise na pamet da ponovu pusite.
Posle par meseci od prestanka ce uzasno poceti da vam smrdi duvanski dim (to je nesto najgore sto nepusaci mogu da osete), pune pepeljare cete osecati kako smrde cak na 1-1.5 metara daljine. Pocecete ponovo da vam se aktivira zakrzljalo culo mirisa, pocetete da osecate neke mirise koje ste bili zaboravili.
Bolje cete spavati, necete vise hrkati u snu, imacete vise snage i kondicije za sve, bicete odmorniji.
Neko ce reci, ako prestanem da pusim ugojicu se. Moje misljenje je bolje da se ugojite nego da pusite. Kilaza ce kasnije da se normalizuje, a obolela pluca ili srce nece.