E ovako pokusacu nesto da ti objasnim vezano za ovo sto tvrdis i govoris.Mnogo sam studija procitao o soji,sojinom proteinu,o njegovom uticaju na povecanje estrogena,kvalitetu,svemu.Dakle,povecanje estrogena u bilo kom svojstvu potpomgnuto sojom bi se moglo desiti jedino ako bi apsolutno svaki tvoj obrok sadrzao soju,dakle ne govorim o sojinom proteinu nego o sveukupnoj soji u ishrani...Dalje,sojin protein nije smece,licno sam ga konzumirao,pa ti pricam iz iskustva.Ali kada pravis paralelu izmedju sojinog proteina i wheya tu jednostavno nema sta da se prica.Whey je mnogo,mnogo bolji proteinski izvor kao dodatak ishrane.Tu price nema.Takodje,recimo protein
jajeta je mnogo bolji od sojinog proteina.Medjutim eventualne koristi od sojinog proteina bi mogo da imas ako bi ga kombinovao sa ostalim proteinskim izvorima.Kao sto su ti naveli nasi drugari sa foruma,bez mesa jednostavno nema adekvatnog proteinskog unosa.
drugar
pises mnogo dobre i veoma korisne savete na forumu i nekoliko puta sam ti se zahvalio zbog toga.
Ono sto je bitno je to (da ne ulazim u bezpotrebne rasprave sa onim gore momkom jer niti imam vremena niti zelje)
je to da soja MOZE da ima nagativne efekte zbog povecanja nivoa fitosterogena,ali ako se konzumira na taj nacin kako si ti rekao nece ih imati ali nece nikakvih NI BENEFITA od iste biti
Dakle,stvar je veoma jednostavna
Neka su istraživanja pokazala da je konzumacija soje inverzno povezana sa smanjenjem razina testosterona (Dillingham et al.,2005; Gardner-Thorpe et al., 2003; Habito et al., 2000; Nagata et al., 2000, Ziesel et al's study [citat iz Squiresa]
U stvari, vrlo je dobro poznato da su whey i kazein proteini koji se najbolje probavljaju i osiguravaju najbolje rezultate (Hansen, 2005). Nadalje, Hansen (2005) međutim nije ništa rekao loše o sojinom proteinu. Samo je spomenuo činjenicu da se soja derivira iz biljnog izvora, da je nepotpun protein i da se ne može u potpunosti probaviti poput mliječnih proteina (Hansen, 2005).
Međutim, ukoliko se sojin protein unese zajedno s wheyom ili kazeinom, proteinska kvaliteta ili nedostatak esencijalnih aminokiselina više nije problem (Hansen, 2005; Margen et al., 1991). Iz toga sledi da uvrštavanje soje kao proteinskog izvora može uvesti raznolikost u nečiju prehranu i povećati raspoloživi proteinski arsenal....bla bla bla bla bla