a nije posvecenost samo... ima svuda ljudi koji mogu da treniraju po ceo dan,ali sta imaju od toga..koji one uslove imaju za treniranje jos od malih nogu,moras da imas dobre i posvecene trenire za svaki sport i da radis pametno,ucis,napredujes, nije dovoljna samo zelja..cutis i slusas,nema vremena za gubljenje i greske..
za profi sport moras da imas i profi medicinu,povrede su uvek uz vrhunski sport..a kome da se obrati nas klinac iz surdulice lupam..ovi po unutrasnjosti lekari kao da su u dilu sa grobarima,mogu samo da mu kazu ma cuti dobro je kada mozes da hodas,bolje nista ne diraj sine...
za vecinu tih crnaca je jedini izlaz sport ,imaju sta da i dobiju ..stipendije,ozbiljan kes.. i koje oni uslove imaju za trening,u nba licne trenere,na sve sitnice se obraca paznja...
imaju i profesiju sportski psihijatar...vrlo bitna stavka za mladog coveka sa naglim usponima i padovima,povredama,naglim promenama,selidbe,konkurencije...samopouzdanje mu je najbitnije.. pa ne brinu ni oko ishrane,supsa..svako radi svoj posao..
kod nas treniras po raspalim salama,njivama,jedas ko bivol,ne znas ni sta,a matori ti sklapaju kraj sa krajem,povrede,moras da zapostavis i drustveni zivot,zivis drugacije od okoline,menadzerske muljacine,raspali klubovi i onaj mali broj sto uspe ne pliva bas u parama... sta mislite da kod nas nema klinaca koji se dopinguju?
kada bi mi imali vrhunske uslove bili bi mnogo jaki u sportovima..za ovo sto imamo i koliko nas je preuspesni smo u sportu...ali to nije ni bitno i onako imamo raspale lige..mora da bude jaka ekonomija za jak profi sport..ko ce koga da sponzorise i gleda kada niko nista nema...
kao da je bitno da li cemo u nekom sportu uzeti medalju,sta ko ima od toga?
imam utisak da mi sportska takmicenja dozivljavamo kao neki rat,osvetu,a ne kao sport...da li smo toliko iskompleksirani i od svega moramo da pravimo mrznju, ne znam..
meni je zalije sto drzava nema bolju politiku prema sportu,omladini i prvenstveno zdravlju osnovaca,srednjoskolaca,pa kasnije i odralsih..sto se bolje ne organizuju takmicenja,sistematski pregledi(svako drugo dete kuburi sa drzanjem tela i tek ce da kubure komp generacije),upucivanje na sport,davati neke privilegije deci koja treniraju,omoguciti bolje uslove za treniranje...a ne fizicko smatrati igrarijom i 45 minuta blejanja.. ali ne samo u cilju da se osvoji neka medalja nego da nacija bude zdravija,ne samo fizicki neko i psihicki...
znam da je pre u obrenovcu bilo fora da opstina placa (da li ceo iznos ili deo) za clanarinu klincima za sve sportove..super stvar...nije ni lako danas roditeljima odvojiti od bednih plata za jedno dete 3000,drugo 2500 din+ oprema,cepaj patike,jedi tamo vamo..jos je jbt postalo i privilegija poslati decu na trening
al se raskenja jbt..