Shto se mene tiche, imam potpuno suprotno mishljenje - sve shto moze sa slobodnim tegovima, sa njima cu i raditi. Sve shto se inache radi sedeci, radicu stojeci... nishta izolacija, shto vishe mishica ukljuchim u pokret, to bolje.
Licno najvise koristim masine,cak mislim(a mnogi se nece sloziti samnom)da su efiksnije i od slobodnih tegova za dobijanje mase.Moja logika je prosta: ako zelim da povecam na primer grudi,koristicu "hammer" masine i dan dva posle tog treninga moje grudi (samo grudi) bice upaljene i znam da sam stimulisao rast,dok ukoliko uradim klasican trening na kosoj i ravnoj klupi osim grudi, upalicu i triceps i prednje rame i ko zna sta jos...
Pa? Sam kazesh: "moje grudi bice upaljene i znam da sam stimulisao rast", a "ukoliko uradim klasican trening na kosoj i ravnoj klupi osim grudi, upalicu i triceps i prednje rame i ko zna sta jos...". Zar to onda nije dobra stvar, poshto si pored grudi stimulisao na rast i josh neke mishice? Ja kad nekome zelim da objasnim zashto je bolje da radi sa slobodnim tegovima, upravo je to shto si ti rekao jedan od razloga! Medjutim, za tebe je to mana, a ne prednost! Kako to?
PREDNOSTI:
-stimulisao sam grudi sto je i bio cilj
...a to se sasvim lepo (mozda i bolje?) moze postici i sa slobodnim tegovima, tako da ne vidim gde je tu prednost.
-brze se oporavim za sledeci trening jer sam stimulisao jednu grupu a ne ceo gornji deo tela
Ne znam za tebe, ali ja bih radije odradio 1-3 vezbe sa kojima mogu da stimulishem ceo gornji deo tela, zatim odmorio 2 dana i radio ponovo, nego da mi treba 5-6 svakodnevnih sesija na mashinama da bih postigao to isto. Mnogo bolja vremenska efikasnost.
-kada radim druge partije one su odmorne i spremne za naporan trening jer nisu vec izmorene treningom za drugu partiju(jesu ali zanemarljivo)
... shto te dovodi do toga da morash vishe da radish da bi i njih stimulisao. Opet, ne koristish vreme optimalno.
-sa slobodnim tegovima sam se nekoliko puta povredio a nisam osecao da dovoljno stimulisem misic;sa masinama se nikad nisam povredio(cak su mi povrede bolje) a stimulacija misica je fantasticna
Heh, pa ko se nije povredio, pogotovo ako u pochetku nije imao nikog da mu pomogne?
Ja sam se sjebavao, neshto od tih povreda me i dalje poprilichno muchi i verovatno da ce tako ostati do kraja zivota, ali to je sve moja krivica i moje neznanje. Na samom pochetku, ako ne znash shta i kako radish, rad sa slobodnim tegovima nosi veci rizik, ali samo pod tim uslovom.
-kada radim na masinama, treniram skoro svaki dan i tesko upadam u stanje pretreniranosti,dok sa slobodnim tegovima lako dodjem do premora
... iz ovoga je valjda ochigledno da, kad koristish slobodne tegove ne postavljash parametre opterecenja kako treba.
-masine su idealne za pocetnike koji ne znaju pokrete i mogu da se povrede sa slobodnim tegovima;sa masinama ne mogu da pogrese!
Pa zar nije najbolje da nauche pokrete? Zashto da se zakucaju u mashinu koja pritom moze da uopshte ne odgovara njihovoj konstituciji i time im stvori josh vishe problema? A shto se tiche toga da sa mashinama ne mogu da pogreshe... pa samo pogledaj kakve ljudi poze i cimanja izvode na npr. lat mashini ili na veslanju i sve je jasno... ko ne zna, moze da se povredi, makar radio sa balonima i chachkalicama...
Velika zamerka na rachun sprava je i to shto velika vecina njih potpuno izbacuje jezgro iz upotrebe, a to je po meni nedopustivo.
Takodje, na spravama je putanja predodredjena, shto prvo (sad se malo ponavljam...) moze da stvori probleme ako se konstitucija vezbacha ne uklapa bash najbolje u "lezishte" sprave, i drugo ne opterecuje CNS u dovoljnoj meri, tako da je "carryover" minimalan, shto ih za sportiste chini skoro beskorisnim.
Dalje, upravo zato shto im je poenta da maksimalno "pogadjaju" 1-2 mishica, mogucnost pojave mishicnog disbalansa je kod sprava veca tako da, u kombinaciji sa slabim jezgrom one na duze staze zapravo mogu da predisponiraju na povrede.
Eto, to je otprilike to shto sam hteo da kazem u korist slobodnih tegova. Dodacu josh, da uprkos svemu ovom shto sam naprichao, nisam bash skroz iskljuchiv i da smatram da postoje sprave koje u odredjenim situacijama mogu biti korisne (one sa kablovima, pre nego ostale), chak imam neke odredjene sprave na kojima mi se chini ma mogu da "pogodim" mishic(e) na nachin na koji mi to sa slobodnim tegovima ne moze uspeti, ali ih uvek stavljam u drugi plan (T-shipka, ali posle zgibova; "shut" mashina, ali posle chuchnja itd.) i koristim ih za "finishiranje" pre nego kao glavnu vezbu u jednoj trening sesiji.
E da, ako je neko zainteresovan da pogleda jedno malo istrazivanje, moze ga skinuti
ovde. Ukratko, elektromiografskom metodom je ispitana stimulacija mishica prilikom razlichitih vezbi. Nazalost, odredjene popularne sprave (kao npr. ovde mnogo hvaljeni Hammer) su izostale, ali svejedno mislim da cete se iznenaditi koliko (u vecini sluchajeva) slobodni tegovi u odnosu na mashine zapravo bolje "pogadjaju" mishice.