Pozdrav ljudi, nov sam na ovom forumu i vidim da ima jako puno ljudi koji se razumeju u body bilding i ishranu.
Da pocnem trenirao sam u teretani pre 3 godine i nakon toga stao sa treninzima sve do sad. Odlucio sam da se vratim pa mi treba par informacija za pocetak pa i posle.
Visok sam 183cm, tezak 76 kg za ove 3 godine dobio sam stomak ne veliki ali opet vidi se i smeta mi.
Moje pitanje je sledece, posto su mi noge mrsave jer ih nisam pre u teretani radio na moju veliku gresku, hteo bih ako neko moze da mi pomogne oko programa treninga sta biste mi savetovali da vezbam i kako da se pravilno hranim (koja je hrana za masu a koja za definiciju i sl.). U pocetnom periodu hteo bih da radim vezbe za masu i da pojacam noge sto vise a i torzo. A posle tamo za odredjeno vreme i za definiciju.
Hvala vam unapred.
Vazno je da si se vratio na pravi put tj vezbanju
U svakom slucaju - moras vezbati celo telo, izreka kaze da je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Program mora biti uravnotezen ( odredjeni broj vezbi, serija i ponavljanja, njegovo trajanje ) i u skladu sa tvojim obavezama, mogucnoscu oporavka, ishranom...
Ako imas vremena pokusaj da u teretanu odlazis 3-4 puta sedmicno i akcenat stavljaj na osnovne vezbe !
Osnovne vezbe : Cucanj, mrtvo dizanje, benc, veslanje u pretklonu, rameni potisak, zgibovi, propadanja, pregibi sipkom, triceps potisak...
Sto se hrane tice - trebaju ti dobri izvori UH ( npr pirinac, krompir, ovsene... ), proteini ( belo meso, jaja, riba, teletina, curetina, nemasni sir... ), zdrave masti ( maslinovo ulje, kostunjavi plodovi.. ), vlakna ( razne salate ).. Dobar obrok bi trebao da sadrzi ove komponente u sebi...
Ovo je uopstena prica jer je i tvoje pitanje bilo takvo ! Savet je da ne odustajes i citas forum, imas vremena verujem da dnevno procitas tekst do dva a na ovom forumu ih ima mali milion o svemu.
Linkove za neki poseban tekst ne bih slao jer msm da se tako ljudi opuste i misle da ne trebaju ostalo da procitaju.