Laracroft,
U poptunosti razumem tvoju "zbunjenost" u vezi sa tematikom! Međutim, ja nisam dosao na ovaj forum da bi "ispravljao krive Drine" jer je to mnogo teško za jednog pojedinca kao što sam ja... a niti me interesuje da "preobražavam" ljude.
U sledećih par crtica ću pokušati da ti objasnim svoje stavove.
1. Ne izjednačuj trening u teretani sa BB treningom!!! Nisu svi koji dižu tegove bodibilderi. Ja sam trenirao svoju devojku neko vreme u teretani - znaš šta je radila? Čučnjeve, mrtvo dizanje, sklekove, zgibove... Da li je ona Bodibilder? NE!
2. Prokleti časopisi i ostali mediji su utuvili devojkama u glavu da će ih dizanje tegova pretvoriti u muškarače! Pa žao mije, NEĆE! Znaš li koliko devojkama treba da dobiju nekoliko kg mišićne mase, bez steroida? Oko godinu dana strogog treninga i ishrane! I onda meni dođe prosečna kučanica i brine se o tome da se "ne nagruva" --- E pa sestro, ne ide to tako lako pa i da hoćes
3. Većina devojaka bi izgledala bolje da dobije 2,5-5kg mišićne mase! To ne znači da će obim ruku ili nogu da joj se poveća, jer ukoliko skine isto toliko masti, koja je manje gustine, obim će i da padne, a mišiće neće da joj "landaraju" kao kod babe
4. "Devojke su genetski prilagođene AEROBIKU dok su muškarci prilagođeni treningu snage". Oh Da, Bog je znao da će tamo neka Jane Fonda da izmisli AEROBIK, pa je podario ženi takav genetski kod da je "prilagodi" toj aktivnosti. Kako da ne? Ko uopšte piše ovakve gluposti po novinama?
? I ceo taj projekat oko genetskog koda pada u vodu, jer nema dovoljno gena da bi opisali naše proteine u telu, a komoli naše ponašanje odn. ponašanje proteina.... Epigenetika je nešto što ruši ovu ideju o "nasleđu". Vidi (Bruce Lipton: Biology of Belief)
5. Srce, srce, srce, kardio, kardio..... To je malo prenaduvano iz prostog razloga što su naučnici od Koopera većinu vremena provodili istažujući tzv. aerobnu aktivnost.... Tada je to bio "hype" još od Gallowaya da se trči svaki dan i sl. gluposti. Primećuješ hypeove: dugotrajno trčanje, aerobik, istezanje, swiss lopte, propriocepcija, powerplate... To su sve trenutni "hypovi". Ali ljudi vole "hypove" --- vole da čuju ono što žele da čuju, a ne ono što TREBA da čuju
6. Većina instruktorki aerobika su pre bile aktivne sportiskinje... većina.... i zato dobro izgledaju, ako dobro izgledaju.
7. Većina instruktorki aerobika diže tegove pre-posle treninga aerobika (video sam ih
(I to lošom tehnikom)
8. Većina instruktorki aerobika se žali na bolove u kolenima i zglobovima od preteranog broja skokova (pričao sam sa velikim brojem njih)
9. Većina devojaka koja dodje na aerobik NIJE spremna za toliki broj skokova. Njihovi zglobovi to ne mogu da izdže
10. U aerobiku nema individualizacije, nema progresije... osim u ritmu, težini elemenata ili visini step-klupice. Većina devojaka se jednostavno uključuju u grupe...
11. Većina devojaka koja dolazi na aerobik treba da se pripreme za aerobik i toliki broj skokva. Isto vredi za trčanje.
NEMOJTE TRČATI DA DODJETE U FORMU - DODJITE U FORMU DA BI TRČALI!!!!!. Trening "snage" je izvrsno sredstvo za to. Mnogi rekreativci imaju disbalanse i strukturalne probleme koje treba adekvatno adresirati pre aerobika
12. 99% devojaka su PRE-SLABE! Očajno su slabe...
13. Istraživanja o potrošnji masti su pravljena u TOKU aktivnosti, ali niko nije pratio potrošnju masti u oporavku od intenzivne aktivnosti.... zato mene čudno gledaju ljudi kada im kažem da trčim 400m da bi skidao masti... "Ali meni su rekli da treba da trčim u zoni za skidanje masti preko 20min!!!" --- LAGALI SU VAS! Zona za skidanje maste NE POSTOJI --- ta zona je upravo ova: dok sediš i kuckaš na kompjuteru, sada trošiš najviše masti. Povećanjem metabolizma putem EPOC-a (Excessive Post-exercise Oxygen Consuption) i povećanjem mišićne mase koja, gle čuda, je ta koja troši masnoće, se SKIDAJU masnoće
14. Tonizacija je izmišljen termin!!! Nećeš tonizirati mišiće pidizuci bučicu od 1kg 50puta.... Umrećeš od dosade... nije ni čudo da devojke ne treniraju sa tegovima.
15. Izduživanje mišića NE POSTOJI!!! Gde se mišići pripajaju? Na kosti! A mogu li kosti da se izduže treningo? Ne mogu... tako ako ti neko kaže da će da ti tonizira mišiće i da ih izduši, pljuni mu u lice i nazovi ga je*enim lažovom!
16. Većina devojaka i rekreativaca pati od ADDANASSTOME-je (Boyle) ---- ako niste provalili to je ADD AN ASS TO ME! To znači da su im gluteusi toliko slabi da više nemaju guzove! I raznorazne vežbe podizanja nogu u tome neće pomoći, pogotovo jer većina kompenzuje ove pokrete sa pokretima u donjem delu leđa. Čučnjevi, iskorak.... su jedan od lekova za ADDANASSTOME
17. Ako te brine dosada u treningu snage.... ne brini.... dobar instruktor zna da ih pravilno rotira da se ne smoriš... Ja radim sa decom... znam o čemu pričam!
18. Ako ideš na trening da bi se zabavljala, onda idi u kafić! Trening je TRENING, nema priče i ćaskanja na treningu... odradi 45min kako treba, pa onda idi u kafić, diskoteku ili gde se već ide, i ćaskaj do mile volje.
BTW, ovo sam pisao u uopšteno, tako da ne misliš da sam tebe prozivao ili šta god, jer nisam, niti mi je to namera
Nadam se da ovo niko nije uzeo za zlo... Meni se lično aerobik ne sviđa i mislim da je marketinško s*anje, ali Bože moj, ne može svako da diže tegove!!!!