Povredio sam rame prilikom pada. Ligamenti i tetive su se malo nabili i ukocili prilikom pada.
Idem na terapije, bio sam kod doktora, fizijatra, fiziotarapeuta, nije nista opasno ali treba vremena da se oporavi... Evo vec 3-4 meseca traje oporavak i bolje mi je, samo sam mislio ako neko zna neki metod ili terapiju da ubrzam taj oporavak i da me potpuno prodje.
Sto se tice teretane, dobro ti je reko covek u postu iznad mog, dobro je sto ti se nije desilo nista ozbiljno, ali to ne znaci da ne treba da se rade vezbe za tu povredu vec naprotiv...
Posle konsultovanja sa jednim sportskim fiziotarapeutom, rekao mi je da u 99% slucajeva kada dolazi do povrede ligamenata, ugruvavanja ili kod ukocenosti i sl. nikako ne treba mirovati i cekati da prodje samo od sebe jer vezbanjem razradjujemo taj ligament i vracamo ga u normalno funkcionisanje, dok kod mirovanja on ostaje ukocen sve dok ne pocnemo da ga pokrecemo... I naravno, pravilnim vezbama propisanim za oporavak a ne 120kg na benchu.
Kod mene je konkretno u pitanju povreda ramene tetive sa prednje strane i mogu da traniram ali ne smem ni da pomislim da dizem teg koji je tezi od 10kg (kako mi kaze fiziotarapeut) s time sto mogu da radim vezbe sa vecim kilazama ali da ne opterecujem rame preterano.
Npr. nisam dizao tegove od povrede (sem one od po 6kg za biceps cisto da potpuno ne propadnem sto se treninga tice) ali jedno 2 meseca nisam mogao ni jedan zgib da uradim od bolova (inace mogu 15-20).
Sad vec radim po 10 zgibova u seriji i kad sam zagrejan, gotovo da me i ne boli, kao i u toku dana... Ali npr. dok radim sklekove zna da zaboli kao i ujutru kad ustanem (poceo sam da spavam u majici jer verovatno se ohladi preko noci pa zato i boli ujutru).
E sad, da li da krenem redovno da treniram (sa manjim kilazama i prilagodljivosti povredi) il ida cakam da me skroz prodje?
I zna li neko, da li plivanje pomaze ili odmaze povredi ramena (posto neki kazu da pomaze a neki da moze doci do pogorsanja kao sto je npr. plivacko rame)
?