Vec sam pisao podavno o povredi ramena koju sam osetio, i koju jos osecam pri cemu ne treniram. Obracao sam se za savet, ali niko ko mi je odgovaro nije imao sl iskustva.
Zamolio bih da mi neko pojasni sledeci problem sa ramenom...ako ima iskustva ili poznajete ovu stvar.
Pre nekih pola godine primetio sam da mi je kost na samom vrhu ramena (kapici - neznam kako se zove) malo iskocila, mada me nista nije bolelo.
Pre nekih 3-4 meseca osetio sam bol posle treninga. Prestao sam sa treninzima zbog obaveza, nadajuci da ce u medjuvremenu bol prestati, medjutim on je prisutan pri naprezanjima i danas.
Zanimljivo je da sam kada se bol javio mogao komotno da radim potisak za rame, ali zato su problem bili bench press i razvlacenje na ravnoj klupi.
Bol posle ovih vezbi osecam u predelu kljucne kosti, kao i u misicu (ili nekom tkivu) na spoju kjucne kosti sa zavrsetkom trapeziusa (dakle sam vrh ramena). Takodje me vratne zile malo "zatezu" na strani tog ramena pa moram cesto da instiktivno istezem vrat ka suprotnom ramenu.
Ima li resenja?
Zbog ovog problema koji me je mucio nekih 6 meseci odlucio sam se da odem kod doktora. Rame sam slikao, bio kod ortopeda i fizijatra na VMA-a.
Ortoped smatra da malo izbocenje u zoni akromiokalvikularnog zgloba nije strasno, posebno jer mogu da pomeram ruke u svim pravcima bez veceg bola, nista nije polomljeno i tu se zavrsava prica sa njim.
Fizijatar je prvi put prepisao ketonal, savetovao mirovanje, pozvao da ponovo dodjem ako i dalje bude bilo problema. Odem ja opet, a on opet ketonal i laksu aktivnost, tako da sam odustao od njegovih saveta, i dan dans je isto.
I dalje pri laksim aktivnostima osecam bol, sugestivno ga mogu lako izazvati, osecam bol i ukocenost posle spavanja, a od skora me i preseče u ramenu kao da me neko u toj zoni bukvalno seče nozem - vrlo bolno i neprijatno.
Glukosamin nisam uzimao tad ni sad, jer sta bi mi znacilo podmazivanje zglobova koje treba starijmi ljudima.
Citao sam na ovu temu na internetu, pokusavao da odgonotnem sta je u pitanju i sad sam poprilicno ubedjen da je povredjen akromiokalvikularni zglob (zona - izbocenje na ramenu na kom se spajaju ligamentom: kalvikula - kljucna kost i akromion - zavrsetak lopatice na ramenu). Mada moram i ovo uzeti sa rezervom jer je rameni pojas anatomski vrlo slozen.
Povreda je najverovatnije izazvana izvodjenjem propadanja (tezinama vecim od sopstvene). Bolovi su poceli posle oko 2 meseca rada ove vezbe na masini (omogucava rad sa tezinama vecim od sopstvene, sto je i razlog sto sam ovu vezbu radio na njoj).
Je li neko imao problema sa ovim, kako se zaleciti?
Interesuje me da li je neko od vas radio skener ili rezonancu ramena - radi dijagnostike, s kojim simptomima i kakvi su bili rezultati i kasnije lecenje. Sta je bolje raditi skener ili rezonancu za rame (za tetive, nerve). Sta su vam doktori savetovali?