Nakon dugog čitanja, odlučih i ja da vam se pridružim. Prije svega - veliki pozdrav i veliki respect svima, lijepo je vidjeti ovakvu zajednicu ljudi koja se brine o svom tijelu i svojoj kvaliteti života. Takođe sve pohvale za forum, pun je raznih informacija i dosta toga se može naučiti kroz postove i iskustva drugih ljudi.
Odlučila sam da otvorim svoju temu kroz koju ću da pratim neki svoj (nadamo se) napredak, a vama da omogućim još jedno mjesto za ostavljanje kritika, savjeta i za pisanje stvari koje ste do sad milion puta napisali
Šala, potrudiću se da ne postavljam pitanja do sad postavljena milion puta.
Prije nego što krenem, volim opširnije da pišem pa se nadam da mi nećete zamjeriti na dugačkoj poruci.
Nego, da se upoznamo sa situacijom.
Žensko čeljade od 20 godina, visine 170 cm, težine 62 kilograma. Po nekim računicama potrošnje kalorija, moj bazalni metabolizam troši oko 1.500 kcal dnevno, a ukupne potrebe za kalorijama bi mi bile oko 2.100 - 2.200 dnevno. Ako treba još nešto od brojki, tipa obima ili slično, recite da postavim.
Moj cilj nije "želim da imam 55 kilograma", moj cilj je da se otarasim masnih naslaga i definišem mišićnu masu koja će lijepo da se vidi. Ili laički rečeno, želim da imam pločice
Što se vježbanja tiče, staž u teretani je nekih godinu - godinu i po dana, s tim što sam svu fizičku aktivnost prekinula prije dvije godine kad sam krenula na fakultet. Ta teretana nije dala rezultate kakve sam htjela prvenstveno zbog neprilagođene ishrane.
Međutim, sa fakultetom sam pauzirala, upala u neke životne probleme, i ono malo što sam pazila na ishranu sam zanemarila, i bum... Došli smo do nekih 67 kilograma, što je za moje tijelo granica između "pa ima malo viška" i "debela je". Pa je blacky odlučila da se trgne i poduzme nešto po tom pitanju.
Izbačen sav junk food, "bijele smrti", prženo, masno, sokove nikad nisam ni pila (osim cijeđene narandže i limuna), smanjila unos voća, povećala broj obroka dnevno na 4-5 (sa jednog ili dva), sa pijenja jedne čaše vode u dva dana sam se postepeno prebacila na pijenje 2 - 3 l vode dnevno, uvela kardio od 45 - 60 minuta ujutro na prazan stomak, sastavila program vježbi sa sopstvenom težinom za kod kuće, itd itd.
Znate već i sami kako te promjene kreću.
Dalo je rezultata, nije da nije, za neke tri sedmice sam spala na 62 kilograma, znam da je većina toga voda ali je motivirajuće.
I sad sam tu, pregrmila sam taj početak i odlučila da malo uozbiljim sve to.
Tegova se ne bojim, radije bih bila ono za šta većina žena misli da je "prebildano", nego mekana i jiggle jiggle. Stvar je samo u tome što me trenutno više privlači koncept bodyweight vježbi, ne znam koliko me razumijete, nešto tipa street workout-a.
U varijanti za početnike.
Kilavce.
Vama iskusnim dizačima to možda izgleda lagano i naivno ali moje kilavo dupence se poprilično namuči i sutradan su tu poprilične upale, tako da mislim da to za mene (za početak) i nije tako loš izbor
Ukoliko je potrebno, napisaću ovdje taj neki svoj programčić, pa da vidimo šta vi mislite o tome.
Napisala bih vam plan ishrane kojeg bih se od sad pridržavala, međutim ovo svo izlaganje je prethodilo slijedećem pitanju: koji plan da izaberem?
Nemam vagu za hranu i ne znam odokativno da ocijenim količine, tako da ne znam kako bih ispravno izvela rotacije, a neću da ih radim polovično. Keto dijeta je, koliko sam skontala, onaj "zadnji stadijum", pa bih to ostavila za kraj, ako bude potrebe za tim. Low carb? Na šta da se baziram?
Ako bi neko bio dovoljno ljubazan da mi predloži na kakav sistem da se baziram, pa bih ja sastavila neki plan, pa dalje da vidimo. I ako bi to bila rotacija, koji odnos UH bi bio prihvatljiv u mom slučaju?
Eto, mislim da je to to za sad... Još jednom se izvinjavam na dugačkoj poruci i nadam se odgovoru neke dobre duše.
Do čitanja. Veliki pozdrav!