da se ukljucim u ovu pricu
zavrsio sam Medicinski Fakultet u Nisu pre mesec dana (ako si 6. god i iz Nisa si mozemo da razmenimo fb da vidis da ne lazem) i dacu neko moje misljenje ...
od predmeta na kojima moze da se pominje opterecenje bubrega proteinima su fiziologija i interna medicina, ALI tu se govori pre svega o ostecenim bubrezima gde se bolesnicima savetuje da ne preteruju sa unosom proteina, jer oboleli bubrezi ne mogu da postignu i 'prerade' jer imaju oslabljenu funkciju
sto se tice sportske ishrane tu se pominjalo malo u predmetima patofiziologija sporta i higijene. U higijenu smo ucili opste stvari o ishrani i podeli na UH,proteine i masti i koliko se secam bila su par pasusa o tome kako sportisti treba da uzimaju vise kcal, mada sigurno nije bilo reci o kolicini proteina,a kamoli o pojedinacnoj kolicini hidrata, proteina, masti ...
Smatram sebe da imam neko znanje o ovom sportu, ali je cinjenica da sam 99% znanja pokupio sa foruma, citanjem tekstova, iskustva ljudi itd ... Naravno da mi je predznanje o mehanizmima kojima se gradi misic, radi insulin, apsorbuje hrana itd pomoglo da brze i lakse skapiram neke textove koje govore o tim detaljima ...
Pitaj ti tog koji ti zabranjuje suplemente sta on podrazumeva pod suplementima, ali neka odgovor bude odredjen ... dakle ako ona kaze suplement je protein koji se sastoji iz surutke mleka i stetan je zbog toga i toga ,a ne da kaze nesto neodredjeno tipa 'to sto uzimate ti nista ne valja' itd ...
Ja sam licno na predavanju od jedne profesorke koja je u svojoj oblasti dosta istaknuta jasno cuo reci : 'bilderi uzimaju svasta da bi rasli, uzimaju KORTIKOSTEROIDE ' ... mislim taj mozak koji je toliko vremena ucio o mnogim stvarima moze da izbaci takvu jednu nebulozu ... kortikosteoridi kao katabolicko sredstvo je po njoj isto sto i testo (steroid) ... nije da ona ne zna, ali jednostavno ne razmislja i lupa gluposti samo da bi ispala pametna
Vracam se samo na onu temu, kada vam sledeci put neki doktor kaze 'nemojte uzimati suplemente' pitajte ga sta su suplementi, ili ga slobodno pitajte sta su steroidi itd ...
I samo vas molim da obratite paznju i na jos jednu stvar ... kao sto sam rekao gore, za ove 6 god gde sam dao 50ak ispita sam naucio mali milion cinjenica, a o sportskoj ishrani jako malo (naucio sam puno sa interneta i textova na temi bb) iz knjiga sa fakulteta ... kada vam sledeci put neki doktor govori lose o velikom unosu proteina, suplementima itd gledajte na njega i kritikujte ga ali kao obicnog coveka, da ne kazem Srbina koji sve zna a nista ne zna, a ne kao lekara, jer lekar opste prakse ima jako malo znanja o ovoj temi
kapiram ja da kada on to kaze moze biti jako lose jer ga svi slusaju jer misle da ima znanje, ali istina je da smo mi na fakultetu jako daleko od ove oblasti ... i mislim da ovde vecu krivicu ima skolski sistem i stav ljudi nego taj pojedinac koji lupa gluposti,ne oslobadjam i njega krivice jer svako mora da promisli pre nego sto kaze, ali jako lako i brzo mozete da ga spustite na zemlju baratajuci cinjenicama koje vi znate o bb a on sigurno ne zna ...
Sorry na dugom textu, ali morao sam da napisem ovo ...