E pa drugari odlucih se i ja da otvorim moju temu.oOvaram temu da podijelim sa vama sta ja to ustvari radim,mozda nekome bude i zanimljivo,da mozda prokomentarisemo neke stvari,ukazete mi na eventualne greske,ili mi date neke korisne savjete koji ce me jos brze dovesti do zacrtanog cilja.
Dugo citam ovaj forum,godinama,povremeno nesto napisem ali sam svakako mnogo toga naucio citajuci ovdje napisano.Sve pohvale ljudima koji nesebicno daju savjete i pomazu ljudima,svaka cast ljudi.
Imam 29 godina,visina 181cm trenutna tezina oko 75kg.
Moja maksimalna tezina je bila 80kg,ali mi je bf bio takav da nisam imao vidljivu definiciju.Preko garderobe,pogotovo uskih majica,to je sve izgledalo super,ugrudi,ramena,ruke,ledja,sve onako kako mene u potpunosti zadovoljava.Upravo je to moj trenutni cilj,ali naravno sa nizim bf-om.
S obzirom da nisam trenirao 2 mjeseca tokom ljeta,da sam imao katastrofalnu i neredovnu ishranu,plus stres i nervoza zbog nekih porodicnih problema (hvala Bogu da se sve dobro zavrsilo),sa 80kg sam se spustio na 76-77kg.
Dosao je septembar i novi pocetak.Ali prvi put u suprotnom smjeru.Umjesto da idem na dobijanje misicne mase,ja sam se odlucio da spustim svoj bf na nekih 10%,pa da odatle polako krenem da nabacujem misice.Preskocio sam rotacije i odmah krenuo na neki low carb sistem. Otprilike ono LCHF (low carb high fat). Mnogo proteina,zdravih masti,i povrca.Za nekih 5 nedelja sam dosao do 10% bf,malo vise (mjereno kaliperom).
Posto sam mnogo citao,i edukovao se,dosao sam do neke dijagnoze (u konsultaciji sa prijateljem doktorom i prijateljem kojeg smatram za covjeka koji dosta zna o ishrani i treningu) da sam sjebao crijevnu floru i da mi je kompletan digestivni trakt u losem stanju.Ono staro pravilo TI SI ONO STO JEDES,je mnogo tacnije ako se kaze TI SI ONO STO APSORBUJES,a ja sam imao problem sa zelucem i zeludacnom kisjelinom. Uz ovu petonedeljnu dijetu i full suplementaciju (hcl,magnezijum,cink,vitamin D,vitamin C,omega3,probiotik,glutamin,bcaa,protein) mislim da sam doveo to u red.Nema vise nadimanja,podrigivanja,gasova,grceva u zelucu.Pio sam mega doze omege3 dnevno,tako da bi trebalo da je insulinska resistencija,ako je postojala,sada bar u velikoj mjeri smanjena,i da su se celije otvorile,tako da mogu mnogo lakse da primaju sve nutritijente koje unosim.
Sa ovako niskim bf-om i nekih 73kg sam krenuo u fazu dobijanja mase.Mislim da mi je greska bila sto nisam odmah krenuo jako,sa velikim kolicinama hidrata,jer kako sam procitao te prve nedelje nakon dijete su idealne za punjenje glikogena i dobijanje kojeg kilograma misica.Ja sam krenuo postepeno sa hidratima,i lagano povecavao.Trenutno sam na 300g rize dnevno,a u danima odmora 200g.
Znaci napredak postoji,dobio sam vec oko 2 kg za nekih 4 -5 nedelja,ali cilj mi je da se popnem na 80kg a da ne povecam previse bf.
Trenutna ishrana...
1. obrok -6 cijelih jaja (omlet sa raznim povrcem,svaki dan drugacija kobinacija)
-dvije kasike maslinovog ulja
-3 kapsule multivitamin (optimumov OPTI-MEN)
- 1 kapsula vitamin D 5,000 IU
-nekad pojedem i saku kikirikija u ljusci
PRE WORKOUT -10g BCAA
-5g kreatin
-3 kapsule beta alanina od 1600mg
-2 tabletice kofeina od 200mg
TOKOM TRENINGA PIJEM 10g BCAA i u njih istresem prah iz jedne kapsule beta alanina.
POST WORKOUT-1 i po dozer proteina (ON Gold Standard)
- 15g glutamina
- 5g kreatina
- pola dozera CARBO od Olimpa.Ne znam koliko toga da stavljam jer mi nije dosao dozer pa koristim pola dozera od proteina.A nekad uz to uzmem i koju suvu sljivu,ili 50g suvog grozdja.Najcesce kad radim teze treninge,npr noge.A ako ne stavljam CARBO,onda pojedem 100g suvog grozdja.
- 2 tablete magnezijuma od 250 mg
- 2 kapsule vitamina C od 1000 mg
OBROK br.2 (oko sat vremena nakon PWM-a)
- 200g pileceg filea
- 100g rize
- nemasni posni sir, ne znam kolicinu
- salata
- 2 kapsule omega3 (nabavio sam one ultra omega3, 500 EPA, 250 DHA)
OBROK br.3 isti kao prethodni
OBROK br.4 isti kao prethodni samo bez omega3
OBROK br. 5 - 200g posnog sira
- jedan dozer THE CASEIN
- saka badema
- 10g glutamina
- 2 kapsule omega3
- 1 tabletica magnezijuma 250mg
- 1 tabletica Zink 50mg
- 1 kapsula vitamin D 5,000 IU
- 1 kapsula vitamin C
Nekad ovo bude rasporedjeno u 6 obroka,ali otprilike je to oko 600g pileceg filea,300g rize,6 cijelih jaja,salate idem koliko mogu da pojedem,od grilovanog povrca,krastavaca,zelene salate,paradajza...do brokolija,spanaca,karfiola... 50-ak grama orasastih plodova,dvije supene kasike maslinovog ulja, i 400-500g posnog sira tokom dana,200 u poslednjem obroku,ostalo tokom dana uz obroke.Ukoliko recimo bude 500g piletine,onda dodam jednu konzervu tunjevine u vodi.
Vjerovatno vam upada u oko prvi obrok bez hidrata. To sam probao,i nikad vise se od tada nisam vratio na hidrate u tom obroku.Dok sam jeo taj obrok+ ovas,redovno sam bio pospan na treningu,bezvoljan i slobodno mogu reci umoran.Onda sam naisao na klip Bena Pakulskog
Ben Pakulski What to Eat Before, During, After Workout u kojem on objasnjava zasto on ne koristi hidrate u obroku pred trening.Probao sam tako,i pronasao dobitnu kombinaciju.Voljni momenat u fulu,pospanost ne postoji,koncentracija,fokus,ma letim na treningu.
Eto to bi bilo to,pa ako neko zeli,komentar je dobrodosao.
Izvinjavam se zbog duzine posta